Sari la conținut

Nutriționist: 3 tipuri de persoane ar trebui să evite consumul de cafea

Cafea
Cafea la Ibric Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Acrilamida se găsește inclusiv în cafea.

Din cuprinsul articolului

Între ceașca foarte necesară la prima oră a dimineții și o băutură care să vă încălzească și să vă însoțească la o discuție cu prietenii, cafeaua este o băutură de bază pentru mulți români.

Cu toate acestea, nutriționistul Simrun Chopra a avertizat că băutura neagră nu este pentru toată lumea.

Experta a împărtășit următoarele grupuri de persoane care ar trebui să evite băutura pe Instagram-ul ei:

  • Metabolizatorii lenți
  • Cei care se confruntă cu anxietatea
  • Femeile însărcinate.
  • Cei care au un metabolism lent pot avea un ciclu de somn perturbat după ce consumă băutura, a spus ea.

Ea a explicat că fiecare persoană metabolizează cafeaua în mod diferit. În legendă, Chopra a scris: „Metabolizatorii lenți sunt persoane care nu procesează cafeina în mod eficient.

„Aceștia sunt afectați în mod negativ, cum ar fi să aibă emoții, să fie prea alerți sau anxioși timp de până la nouă ore după consum.

„Pe de altă parte, cei cu metabolizare rapidă primesc un impuls de energie… dacă este bună sau rea pentru tine depinde de modul în care o metabolizezi.”

Dacă te confrunți cu anxietatea sau ai un istoric de atacuri de panică, cafeaua te poate face să te simți foarte conectat, a spus Chopra.

În cele din urmă, dacă ești însărcinată sau alăptezi, cafeaua trebuie evitată. NHS recomandă ca toate băuturile cu niveluri semnificative de cofeină, cum ar fi cafeaua, cola și băuturile energizante, să fie evitate, deoarece nu există un nivel sigur cunoscut de cofeină.

Consumul limitat de cafea oferă unele avantaje, cum ar fi o memorie mai bună și un timp de reacție îmbunătățit, a spus Chopra.

Ea a sfătuit: „Consumul a una-două căni pe zi poate fi benefic pe termen lung, însă presupun că nu consumați prea multe alte lucruri cu cofeină, cum ar fi băuturile cu cofeină, băuturile energizante etc.”.

scortisoara in cafea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Sfaturile lui Chopra

1. Beți maximum una până la două căni pe zi (3-5 mg pe kg de greutate corporală)

2. Evitați să o umpleți cu lapte, smântână sau ton de zahăr – nu obțineți niciun beneficiu de la cafea atunci

3. Dacă sunteți un metabolizator lent, reduceți consumul la o ceașcă pe zi, de preferință dimineața

4. Beți-o atunci când aveți cu adevărat nevoie de ea

5. Evitați să consumați băuturi cu cofeină împreună cu alimente, deoarece acestea pot inhiba absorbția anumitor vitamine și minerale

6. Dacă o luați ca pre-antrenament, luați-o cu 30 până la 60 de minute înainte. Nivelul de cofeină în sânge este maxim 60 de minute după consum, dar efectele se observă în 30 de minute.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel