Sari la conținut

Nutriționist: Acest aliment conține un ingredient cu cel mai puternic efect anti-cancerigen

Sursă foto: Facebook/Alina Lăcătuș

Din cuprinsul articolului

Alimentul cu puternic efect anticancerigen. Medicul nutriționist Alina Lăcătuș a scris pe pagina sa de Facebook despre beneficiile consumului de broccoli și cum ar trebui pregătit ca să avem parte de aceste beneficii.

Dincolo de vitaminele si mineralele pe care le contine, broccoli este un aliment special prin fitonutritentii sai.
Este leguma care contine cea mai mare cantitate de glucorafan, din care se produce sulforafanul, care este fitonutrientul cu cel mai puternic efect anticancerigen. De asemenea, sulforafanul intervine in detoxifierea ficatului si in incetinerea proceselor biochimice care au legatura cu imbatranirea noastra.
Sunt cateva detalii importante la care e nevoie sa fim atenti ca sa beneficiem de acest sulforafan. Glucorafanul se converteste in sulforafan doar in prezenta unei enzime, numita mirozinaza. Aceasta enzima se activeaza in momentul in care taiem sau mestecam broccoli. Prin fierbere sau gatire mirozinaza se distruge. Din acest motiv e nevoie sa taiam broccoli in buchetele cat mai mici si sa-l lasam timp de minim 10 minute pe tocator (optim 40 minute) inainte de a il gati. O sursa de mirozinaza sunt si boabele de mustar. Deci daca le adaugam in procesul de gatire vom obtine mai mult sulforafan. Un alt condiment important este piperul. Când adaugi piper la preparatele cu broccoli, piperina din acest condiment are rolul să intensifice absorbția sulforafanului în organism.

Rețetă cu broccoli

Reteta cu broccoli pe care v-o recomand am preparat-o in felul urmator:
– mai intai am pregatit broccoli (aprox 300 g) cum v-am spus mai sus.
– apoi am taiat wedges 5 cartofi (aprox 500 g), i-am amestecat cu 1 lingura de ulei de masline, mix de verdeturi italienesti (rozmarin, oregano, piper), sare si i-am pus la cuptor, la 180 grade, 20 min.
– am amestecat 250 g naut fiert cu acelasi mix de verdeturi italienesti, piper si boia
– am adaugat broccoli si nautul peste cartofi, le-am amestecat si le-am lasat la cuptor 15-20 minute.
Peste portia mea am am presarat (pentru completarea proteinelor, dar si pentru gust) 30 g seminte de dovleac coapte si 3 linguri de sos tzatziki facut din iaurt grecesc 2% grasime, castravete fabio, usturoi si marar. A fost un deliciu!
Voua cum va place sa mancati broccoli?
***În cazul în care aveți afecțiuni medicale diagnosticate sau probleme de sănătate, vă recomand cu tărie să consultați întotdeauna un medic înainte de a urma sfaturi, diete sau rețete găsite pe internet. Informațiile obținute online sunt generale și nu trebuie considerate înlocuitoare pentru un plan alimentar personalizat oferit de un profesionist medical calificat.**

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel