duminică, decembrie 4, 2022

Consumul de alimente care stimulează creierul poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta boli neurologice și poate îmbunătăți sănătatea mintală. 

”În calitate de psihiatru nutriționist, o mare parte a muncii mele constă în consilierea pacienților – în special a celor care doresc să-și îmbunătățească sănătatea creierului sau care încearcă să-și revină după traume – despre alimentele pe care ar trebui să le includă în dieta lor zilnică.

Te-ar mai interesa: Răsturnare de situație în cazul Simonei Halep: Age...

Și există atât de multe opțiuni, de la verdețurii, cum ar fi spanacul și kale, până la fructe oleaginoase precum migdalele și nucile. Dar, în anii de cercetare, am descoperit că unul este cel mai benefic atunci când vine vorba de a ajuta creierul să îmbătrânească sănătos: afinele,” a explicat dr. Uma Naidoo, psihiatru nutriționist la Harvard.

Beneficiile afinelor

Indicat e să mănânci 1/2 la o cană pe zi. Afinele congelate sunt la fel de bune ca cele proaspete, atâta timp cât nu au adaos de zaharuri, suc sau conservanți.

Iată ce beneficii impresionante au, potrivit specialistului Harvard.

Te-ar mai interesa: A fost călugăriță, dar a renunțat la hainele sfint...

1. Sunt bogate în flavonoide

Afinele sunt pline de flavonoide – compuși vegetali care oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. Studiile au descoperit că pot reduce riscul de demență.

Persoanele care consumă cel puțin o jumătate de porție pe zi de alimente bogate în flavonoide pot avea un risc cu 20% mai mic de declin cognitiv, conform unui studiu din 2021 care a chestionat 49.493 de femei cu o vârstă medie de 48 de ani și 27.842 de bărbați cu o vârstă medie de 51 de ani.

Te-ar mai interesa: România sau tomberonul Europei: mii de tone de hai...

2. Sunt pline de antioxidanți.

Afinele sunt bogate în antociani, un tip de antioxidant care conferă acestor fructe de pădure culoarea lor caracteristică. Antocianinele cresc t0leranța la stres și reduc inflamația în întregul organismul, în special în creier.

Fitonutrienții, adică nutrienții vegetali găsiți în afine scad, de asemenea, inflamația din corp și creier și protejează celulele de deteriorare.

3. Sunt bogate în fibre

”Vorbesc frecvent despre conexiunea profundă dintre intestin și creier. La fel ca antioxidanții, fibrele reduc inflamația și hrănesc „bacteriile bune” din intestin. Afinele sunt bogate în fibre care îmbunătățesc sănătatea microbiomului și reduc inflamația din intestin și creier,” adaugă nutriționistul.

Te-ar mai interesa: Scandal de proporții la Casa Regală. Imagini intim...

4. Conțin acid folic

Acidul folic este o vitamină importantă care permite neurotransmițătorilor, mesagerii chimici din creierul nostru care guvernează starea de spirit și cogniția, să funcționeze corect.

Acolo unde o deficiență de acid folic poate sta la baza unor afecțiuni neurologice, îmbunătățirea nivelului de folați are efecte benefice asupra sănătății noastre mintale, a creierului și a vârstei cognitive.

Te-ar mai interesa: Horoscop rune 5-11 decembrie 2022, cu Mihai Voropc...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private