duminică, martie 26, 2023

Majoritatea persoanelor aruncă alimentele care au depășit termenul de valabilitate marcat pe ambalaj. Cu toate acestea, mulți nu cunosc faptul că această dată este mai mult o recomandare, în cazul unor produse. Multe alimente încă pot fi consumate în siguranță după luni întregi de la data expirării.

În zilele noastre, termenul de valabilitate contribuie la o risipă enormă de alimente. Anual, tone de produse sunt aruncate la gunoi, deși ar putea fi consumate în siguranță chiar și după luni întregi. Iată ce produse poți păstra pe raft, deși termenul de valabilitate este depășit!

Te-ar mai interesa: Cum să-ţi atingi obiectivele în alimentație. Dr. B...

Produsele expirate nu sunt mereu…stricate!

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie adevărul despre termenul de valabilitate inscripționat pe produse și, de asemenea, ce alimente poți consuma după luni întregi de la data expirării.

Produsele expirate nu sunt obligatoriu și stricate

Societatea de supraconsum în care trăim ne pune la dispoziție o supraofertă alimentară care vrem- nu vrem duce în final la risipă alimentară. În plus termenul de valabilitate al produselor este din ce în ce mai scurt, prin urmare tone de mâncare ajung la coșul de gunoi chiar dacă puteau fi încă consumate.

Avem capacitatea să facem diferența dintre un produs bun pentru consum și unul stricat dacă ne folosim simțurile. Mirosul gustul și chiar aspectul unui preparat sunt indicatori ai calității. Produsele fermentate și mucegăite pot fi chiar benefice, având în vedere efectul lor probiotic- brânza cu cat e mai “împuțită”, cu atât e mai interesantă.

Te-ar mai interesa: Anticiparea morții subite. Medicii pot detecta ace...

E bine de știut că un iaurt poate fi consumat încă 3 săptămâni după termenul de expirare, cu condiția să fi fost păstrat la rece. Va fi mai acid și mai acrișor tocmai pentru că are mai multe colonii de lactobacili. Ciocolata poate fi consumată chiar și la un an de zile după ce a expirat (chiar dacă are o peliculă albă), iar pastele făinoase și orezul până la 2 ani.

Mierea nu se strică niciodată, cel mult se zaharisește și atunci trebuie pusă în apă caldă. Până și produsele congelate au termen de expirare, însă le puteți consuma liniștiți chiar dacă a mai trecut un an în plus. Conservele (cu condiția să nu fie bombate) și laptele UHT se păstrează timp îndelungat și pot fi consumate până la 2 ani după expirare.

Te-ar mai interesa: Cum ne afectează stresul sănătatea mintală. Medic:...

De dragul siguranței alimentare am ajuns să sterilizam excesiv mâncarea, acolo unde corpul nostru are nevoie de hrană vie și de bacterii benefice cu care să-și reîntregească flora intestinală. Există mucegaiuri nobile, iar contactul cu bacteriile ne dezvoltă imunitatea. În plus produsele care fermentează și ajung să fie stricate sunt dovada că NU sunt ultra procesate și pline de conservanți.

Te-ar mai interesa: Iată care sunt obiceiurile care te îngrașă fără să...

Cu siguranță carnea și peștele sunt produse extrem de perisabile și termenul de garanție nu poate fi depășit

Însă la cealaltă extremă nu merită să aruncăm biscuiții, dulceața sau parmezanul pentru simplu fapt că s-a depășit data înscrisă pe etichetă.

Cred că am ajuns în momentul ridicol în care, de frică să nu ne frigem cu ciorbă, suflăm și-n iaurt. În Elveția nu pot să faci brânză decât din lapte pasteurizat/fiert(?!), iar noi suntem indignați când descoperim un aliment expirat-ca și cum ar fi otrăvitor și periculos pentru sănătate…Uitând să ne folosim simțurile, care știu să ne spună instinctiv ce e bun de mâncat!

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic terci de ovăz? ...

Obișnuiți-vă să mirosiți și să gustați un produs- dacă nu a fost păstrat în condiții optime, poate fi stricat chiar dacă nu e expirat. Și atunci nu mai putem da vina pe industria alimentară”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private