Sari la conținut

Nutriționist: ”Știu mulți oameni care se îngrașă din cauză că mănâncă salate”

beneficiile salatei orientale pentru organism
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
preparat simplu, benefic pentru organism

Cum slăbești fără înfometare. Majoritatea oamenilor care vor să scape de câteva kilograme în plus încearcă să renunțe la mâncărurile grele și să mănânce cât mai multe salate. Însă și salatele îngrașă, potrivit dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă, medic cu multiple preocupări în zona de nutriție și în promovarea unui stil de viață sănătos.

”Știu mulți oameni care se îngrașă din cauză că mănâncă salate. Salatele cu ouă, grăsimi, prea mult ulei, cu șuncă sau chiar salatele de fructe cu frișcă sau alte toppinguri nu sunt chiar ”prietenoase” cu silueta. În plus, degeaba mănânci pește la grătar sau salate, dacă mănânci la 1 noaptea”, a adăugat medicul. Potrivit dr. Alin Popescu, nu există alimente nocive, doar cantități prea mari, moduri greșite de preparare, ore nepotrivite la care sunt consumate.

”Poți mânca la prânz cam orice: paste, măr copt, pește, pizza, pentru că o felie de pizza o dată pe săptămână sau o clătită cu gem n-a omorât pe nimeni. Nu trebuie să fim fixiști și să ne abținem de la alimentele care ne plac și cel mai bine e să ne facem poftele la prânz, nu la cină”, a recomandat medicul.

Cum slăbești eficient

In principu exista 2 moduri de a crea deficit de calorii si implicit de a pierde kilogramele in plus, potrivit medicului Alin Popescu.  Primul mod este sa micsoram cantitatea de calorii ingerate, deci sa mancam mai putin. Al doilea este sa crestem numarul de calorii pe care le ardem, adica sa facem sport, miscare iin mod regulat.

Se poate slabi prin dieta, deci prin deficit de calorii, insa exista pericolul real de a se castiga inapoi ce s-a slabit, si chiar mai mult. Acest mod de a scapa de kilogramele in plus este mai degraba o solutie pe termen scurt/mediu.

Arderea a cat mai multe calorii prin sport este o solutie de cursa lunga. Sau, si mai bine, exista o combinatie a celor doua: mancam mai putin si mai echilibrat si practicam exercitii fizice in mod regulat. A manca mai mult si a arde si mai mult este cea mai efectiva metoda de a slabi definitiv. Renumiti nutritionisti din SUA si Canada numesc acest proces “high energy flux”, adica aducem multa energie in organism prin alimente, dar consumam si mai multa prin activitati fizice. Rezultatul este un nivel adecvat de nutritie si o crestere substantiala a metabolismului.

Principalele argumente pentru miscare

1. Creaza deficit caloric suficient, fara a actiona prin infometare.
2. Exercitiile fizice ajuta la cresterea masei musculare, in timp ce infometarea duce la pierderea masei musculare.
3. Sportul ajuta la cresterea densitatii osoase.
4. Ajuta la prevenirea diabetului, controlul zaharului din sange si imbunatateste sensibilitatea la insulina imbunatatand totodata si activitatea sistemului cardiovascular.
5. Ajuta la cresterea respectului de sine, la o stare psihica mai buna, la prevenirea sau inlaturarea depresiei.
6. Creste calitatea vietii pe masura ce inaintam in varsta (fapt care se remarca mai ales dupa 50 – 55 de ani).
7. Ajuta la mentinerea greutatii si a sanatatii pe termen mediu/ lung.

Cercetarile arata ca antrenamentul are mult mai multe implicatii, favorizand pierderea in greutate, decat s-a crezut initial. De asemenea s-a demonstrat ca se obtin rezultate si mai bune daca se actioneaza si prin dieta (dar NU infometare), deci prin combinatia celor 2 metode, decat ori doar prin sport, ori doar prin dieta singura.

Practic nu trebuie sa vorbim despre diete zilnice sub 1.600 calorii daca facem exercitiu fizic in mod regulat indiferent de varsta, sex si excedent ponderal initial!

Sportul incluzand antrenamentul cardio si cel cu greutati, ar trebui sa faca parte din orice program de management al greutatii, si ar trebui sa faca parte din viata fiecaruia dintre noi.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel