luni, august 2, 2021

Combinațiile alimentare greșite duc la creșterea în greutate și la un metabolism lent. Iată ce spune nutriționistul Florin Bălănică despre cele mai neinspirate alimente care se consumă împreună.

Nutriția

recomandă de câțiva ani asortarea cărnii cu legume ușoare. O friptură este bine să fie consumată lângă un bol mare cu salată.

Încercați să consumați proteinele pe categorii: carne, lactate, ouă, pește, toate separate cu salate.

Nutriționistul Florin Bălănică ne-a spus să avem grijă la sarmale sau la carnea de porc cu mămăligă.

Sarmaua are în compoziția sa clasică atât carne, cât și orez, combinație care este destul de grea pentru stomac. Pe cât posibil, nu amestecăm carnea nici cu orez, nici cu cartofi, nici cu pâine, nici nu paste, nici cu mămăligă.

Și mai ales, nu îngreunăm digestia

și cu alcool. Atenție mare, ne spune nutriționistul, în ficat, alcoolul și grăsimile sunt metabolizate de aceeași enzimă, iar consumul asociat la aceeași masă duce la ficatul gras sau steatoză hepatică.

Legumele verzi sunt alegerea ideală când vine vorba de consumul de carne: fasole verde păstăi, broccoli, sparanghel, salată verde, salată de varză albă și roșie, salată de castraveți cruzi sau murați.

Iar când vorbim de preparare, atunci când gătim carnea, cele mai bune variante sunt: Rotisor, grătar sau cuptor, fără adăugarea de grăsimi vegetale, cum ar fi uleiul;

Cantitățile trebuie

să fie moderate, 150 g/porție de 2-3/săptămâna, funcție de sex, vârstă și activitatea fizică;

Nutriționistul Florin Bălănică recomandă consumul de carne de porc din rasă Mangalița, sau „Porcul Somon”, care are un procent de acizi grași nesaturați de aproximativ 70%, conține acizi grași de tip omega 3,6 și 9 și un conținut redus de apă.

În România sunt prezente rasele de grăsime și de carne, nu atât de eficiente precum Mangalița. În afară acestor beneficii este și foarte gustoasă.

Prin conţinutul de antioxidanţi esenţiali, carnea de porc asigură o mai bună imunitate a organismului. Copiii

şi tinerii pot consuma, însă, fără grijă carne de porc, dar cu moderație. Preferați carnea de porc crescut în mod natural și nu pe cel de crescătorie. Carnea animalelor crescute forțat produce dereglări la nivel hormonal, imunitar și de creștere. Totodată, prelucrarea și procesarea este bine sa fie una tradițională, adică fum sau fierbere.

Carnea de porc este o sursă bună de fier pentru organism şi o recomand pacienților, cu măsură, în cazul anemiei feriprive, adică a lipsei de fier. O porţie de 100 g de carne de porc oferă aproximativ un sfert din necesarul zilnic de fier.

Persoanele

care exclud din dietă carnea, de orice tip, se confruntă cu deficienţa de zinc. Fierul, zincul şi Vitamina D conţinute de carnea roşie sunt absorbite mai eficient de către organism, spre deosebire de alte alimente care le conţin. Consumată în cantităţi moderate, carnea de porc este o bună sursă de proteine, având efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor şi performanţelor mentale.

Ultimele stiri

Parteneri