Sari la conținut

Nutriționistul vedetelor recomandă 10 alimente sănătoase pentru ficat

Alimente bogate în vitamina D care țin departe răcelile

Nutriționistul vedetelor recomandă 10 alimente sănătoase pentru ficat. Ficatul este un organ complex care poate fi afectat de numeroase probleme de sănătate:

  • hepatita (infecția generală a ficatului),
  • ciroza (celulele hepatice sunt înlocuite de țesut cicatrizat),
  • colangita sclerozantă primară (inflamarea căilor biliare până la distrugere),
  • boala ficatului gras (apare odată cu abuzul de alcool și grasimi),
  • cancer etc.

Prin urmare, pentru a-ți proteja ficatul, trebuie să ai grija la alimentație (cee ce înseamnă fără grăsimi, carbohidrați, zahăr, sare și alcool în exces), medicamente și substanțe chimice.

Gianluca Mech, cunoscut drept nutriționistul vedetelor, dezvăluie 1o alimente sănătoase pe care trebuie să le includem în dieta noastră pentru a ne ajuta ficatul să funcționeze la capacitate maximă.

Nutriționistul vedetelor: 10 alimente benefice pentru ficat

Cafeaua

  • Surprinzător sau nu, consumul de cafea este benefic pentru sănătatea ficatului. Există studii care au demonstrat nu doar că previne apariția afecțiunilor la nivelul ficatului, ci și ajută în cazul celor care au deja probleme cu acest organ.(…) Consumul de cafea poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de a dezvolta cancer la ficat și are efecte pozitive asupra bolilor hepatice și a inflamației ficatului.

Grapefruit

  • Grapefruitul conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Cei doi antioxidanți principali găsiți în grapefruit sunt naringenina și naringina. Se știe că efectele protectoare ale acestui fruct se manifestă în două direcții importante: reducerea inflamației și protejarea celulelor.

Afine și merișoare

  • Afinele și merișoarele conțin antocianine, antioxidanți care dau fructelor de pădure culorile lor distinctive. Acestea au numeroase beneficii pentru sănătate. Unele dintre aceste beneficii sunt legate de protejarea ficatului. Consumul de fructe de pădure poate chiar contribui la îmbunătățirea răspunsurilor sale imune și antioxidante.

Pește gras

  • Peștele gras conține acizi grași omega-3, grăsimi sănătoase care ajută la reducerea inflamației și au reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Un studiu realizat în 2016 a arătat că acizii grași omega 3 pot ajuta de asemenea la scăderea grăsimilor hepatice și a trigliceridelor la cei cu afecțiuni hepatice.

Suc de sfeclă

  • Sucul de sfeclă roșie este o sursă de nitrați și antioxidanți numiți betalani, care pot proteja sănătatea inimii și pot reduce daunele oxidative și inflamațiile din organism.

Nuci

  • Nucile sunt bogate în grăsimi bune, substanțe nutritive – inclusiv vitamina E antioxidantă – și compuși benefici ai plantelor. Consumul lor este esențial pentru o bună funcționare a sistemului cardiovascular, dar și pentru sănătatea ficatului.

tratamente naturiste pentru indigestie

Ceai

  • Un studiu japonez a arătat că, băut zi de zi, ceaiul poate îmbunătății markerii de sânge responsabili cu sănătatea ficatului. Ceaiurile negru și verde pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de enzime și grăsimi din ficat.

Legume crucifere

  • Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida sau varza de Bruxelles, sunt foarte bogate în fibre. Consumul acestor legume crește nivelul enzimelor de detoxifiere și protejează ficatul de apariția unor afecțiuni nedorite. Acest tip de legume își păstrează proprietățile nu doar atunci când sunt consumate crude, ci și când sunt gătite.

Struguri

  • Strugurii, în special soiurile roșii, conțin o varietate de compuși importanți pentru sănătate. Cel mai faimos este resveratrolul. Există o serie de studii care au arătat că strugurii și extractul din semințe de struguri protejează ficatul și luptă împotriva inflamațiilor din corp.

Ulei de măsline

  • Studiile arată că uleiul de măsline ajută la scăderea nivelului de grăsime din ficat, la creșterea fluxului sanguin și la îmbunătățirea nivelului de enzime hepatice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel