luni, noiembrie 30, 2020
Elena Oceanu

O echipă de la Universitatea din Tokyo a reușit să producă, prin intermediul unui soi de orez transgenic, cantități importante dintr-un anticorp care poate combate rotavirusurile aflate la originea gastroenteritei. Această inflamație a stomacului și intestinelor, întâlnită frecvent dar rareori fatală în țările dezvoltate, provoacă decesul a peste 700.000 de bebeluși în fiecare an în lume.

Apa de orez preparată din această formă transgenică a celei mai răspândite cereale din lume conține cantități de anticorpi suficiente pentru a atenua diareea, una din manifestările gastroenteritei, ce duce la deshidratarea brutală a organismului, au indicat testele realizate pe șoareci, conform studiului publicat în Journal of Clinical Investigation.

În comparație cu vaccinul care există deja împotriva rotavirusului, acest nou mijloc de luptă permite evitarea conservării la rece necesară vaccinurilor, întrucât anticorpii rezistă pe termen nelimitat sub forma orezului. În plus, este mai ușor de folosit și nu necesită intervenția personalului medical.

Mai mult, dacă eficiența sa va fi confirmată și pe persoane bolnave, va putea fi folosit împotriva a numeroase tulpini virale care circulă în lume. Un prim test al proteinei purificate a orezului transgenic, realizat de o altă echipă de cercetători pe copii din Bangladesh și prezentat în revista Gastroenterology, a arătat o scădere netă a severității diareii, neînsoțită de efecte negative.

Parteneri