Sari la conținut

O anchetă a scos la iveală cum a murit un tânăr de 27 de ani după administrarea acestui tip de vaccin anti-COVID. Autoritățile aveau prea multe doze pe cale să expire

O anchetă extinsă privind circumstanțele morții lui Jack Last, un tânăr de 27 de ani din Marea Britanie, a dezvăluit că acesta a decedat după administrarea vaccinului Oxford-AstraZeneca împotriva Covid-19, în urma unor erori umane și deficiențe ale sistemului medical.

Decesul a survenit în aprilie 2021, la doar trei săptămâni după ce i-a fost administrat vaccinul, conform raportului unei investigații independente derulate pe parcursul a trei ani de firma de consultanță Facere Melius.

O moarte prematură provocată de un lanț de greșeli

Ancheta a scos la iveală faptul că Jack Last a fost vaccinat mai devreme decât ar fi trebuit, deși nu era eligibil pentru vaccin în acel moment. Potrivit raportului, moartea sa a fost rezultatul unei combinații de factori: deficiențe în sistemul de sănătate, erori umane și o succesiune nefericită de evenimente. Familia tânărului a descris detaliat agonia prin care acesta a trecut, menționând că Jack a murit după câteva zile de suferință intensă, din cauza unor leziuni interne severe, hemoragii și cheaguri de sânge care i-au afectat creierul.

Pe fondul temerilor legate de risipirea dozelor de vaccin în timpul pandemiei, organizația medicală Suffolk GP a decis să extindă criteriile de eligibilitate pentru vaccinul AstraZeneca. La sfârșitul lunii martie 2021, medicul de familie al lui Jack a primit o cantitate semnificativă de vaccinuri care urmau să expire în câteva zile. În ciuda faptului că tânărul nu era vulnerabil din punct de vedere clinic și nu locuia cu persoane vulnerabile, el a fost invitat să se vaccineze, pentru a evita pierderea dozelor.

Cu doar câteva zile înainte de administrarea vaccinului, autoritățile medicale britanice nu emiseseră încă avertismentele privind utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele sub 30 de ani. Dacă Jack nu ar fi fost chemat prematur la vaccinare, el ar fi primit o doză de Pfizer sau Moderna, conform noilor recomandări introduse ulterior pentru cei sub această limită de vârstă.

Reacție imună severă și evoluție tragică

După vaccinare, Jack Last a început să se simtă rău la doar șase zile de la injecție, prezentând dureri de cap severe, însoțite de vărsături și tulburări de vedere. Deși tânărul a fost internat în spital, radiografia efectuată pentru a detecta un posibil cheag de sânge nu a fost corect analizată de personalul medical, ceea ce a întârziat tratamentul adecvat.

Ancheta a arătat că vaccinul AstraZeneca a declanșat un răspuns imun extrem de agresiv în corpul său, ducând la formarea de cheaguri de sânge în mai multe regiuni. Lipsa intervenției rapide a dus la agravarea stării sale, iar Jack a murit pe 20 aprilie 2021, în urma unor leziuni cerebrale catastrofale.

Familia lui Jack a exprimat public durerea și frustrarea față de modul în care au fost gestionate lucrurile de la început până la sfârșit. „La fiecare pas, de la momentul internării, ceva a mers prost”, a declarat familia. „Jack nu a avut nicio șansă, deoarece s-au făcut erori care i-au redus șansele de supraviețuire.”

Raportul a evidențiat un lanț de greșeli sistemice, care au contribuit la tragedia familiei Last. De asemenea, a subliniat că, în acea perioadă, ghidurile guvernamentale britanice continuau să promoveze utilizarea vaccinului AstraZeneca, considerând că beneficiile sale depășesc riscurile, chiar și în contextul raportării unor cazuri rare de cheaguri de sânge.

Reacția autorităților medicale

Directorul medical al spitalului în care Jack a fost tratat, Andrew Kelso, a exprimat regretul profund pentru erorile comise. „Ne pare sincer rău pentru ceea ce s-a întâmplat și pentru durerea pe care familia o resimte. Această anchetă independentă ne-a oferit ocazia să analizăm întregul incident, dincolo de barierele organizaționale și fără părtiniri.”

Cazul lui Jack Last a declanșat o discuție amplă în Regatul Unit cu privire la utilizarea vaccinurilor și la necesitatea unor protocoale mai stricte pentru administrarea lor. Deși pandemia a creat presiuni imense asupra sistemului de sănătate, acest caz evidențiază cât de important este ca fiecare etapă a procesului medical să fie gestionată cu cea mai mare atenție pentru a preveni tragedii similare.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel