Sari la conținut

O bacterie cu potențial letal se răspândește în toată lumea. Iată tot ceea ce trebuie să știi despre ea!

La nivel mondial, zeci de mii de persoane suferă infecții cu anumite bacterii și ciuperci. Acestea pot cauza diverse forme de boală, cu forme ușoare sau severe, care necesită tratament medical de specialitate. Dintre acestea, o bacterie cu potențial se răspândește într-un ritm alarmant în toată lumea, fiind în vizorul cercetătorilor.

În timp ce anumite bacterii și ciuperci nu prezintă un risc ridicat, prezența anumitor microorganisme au ridicat un semnal de alarmă medicilor. Acestea provoacă simptome devastatoare și, de asemenea, pun în pericol viața pacientului.

Bacteria care îți poate pune viața în pericol

SciAm raportează că o infecție fungică numită coccidiodomicoză, mai cunoscută sub denumirea de „febră din vale”, este în creștere în SUA, ducând la simptome precum oboseală, tuse, dificultăți de respirație și transpirații nocturne, potrivit playtech.ro.

În cazurile severe, infecția se poate răspândi din plămâni în alte părți ale corpului, necesitând tratament antifungic și spitalizare. Infecția este foarte frecventă în sud-vestul țării, dar este rar întâlnită în zonele dens populate.

Aproximativ unul din o sută de cazuri se dovedește a pune viața în pericol. Dar ciuperca este probabil să se răspândească într-un ritm crescut în viitorul apropiat, potrivit experților.

Coccidioides este foarte fericit în solul umed. Nu formează spori și, prin urmare, nu este deosebit de infecțios”, a declarat pentru SciAm George Thompson, codirector al Center for Valley Fever de la Universitatea din California, Davis. „În perioadele de secetă, atunci se formează sporii. Și am avut o secetă îngrozitoare în ultimul deceniu”.

O altă ciupercă numită Sporothrix brasiliensis se răspândește rapid și în Brazilia, mai întâi de la pisici sălbatice la oameni prin semne de gheare și mușcături. În 2004, au existat doar 759 de cazuri, dar în 2020, numărul a crescut cu peste 12.000 în țară, potrivit SciAm.

Sporothrix brasiliensis s-a răspândit deja în mare parte din nordul Americii de Sud – și există șansele ca ciuperca să fi ajuns deja în SUA.

„Ciupercile sunt vii, se adaptează”, explică John Rossow, medic veterinar CDC. Din milioane de specii, „doar aproximativ trei sute despre care știm că provoacă boli umane – până acum”.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel