Sari la conținut

O BOALĂ misterioasă face RAVAGII în Moldova. „Pacientul ajunge nici să nu mai poată vorbi”

Alin Chiţu

Boala „invizibilă”, așa cum au numit-o medicii, atacă în special femeile și se manifestă prin pierderea tonusului muscular în brațe, picioare sau față, pacienții devenind practic o „legumă”.

Anual sunt depistatea în jur de o sută de cazuri numai în regiunea Moldovei, scrie bzi.ro. Bolnavii sunt diagnosticați la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iași cu mistenia gravis, o boală autoimună care „blegește” mușchii.

„Anual cred ca avem în jur de o sută de pacienți din Moldova, inclusiv Iași. Este o boală autoimună cauzată de un defect autoimun. Miastenia gravis se manifestă prin oboseală severă la repetarea unei anumite mișcări și slăbiciunea mușchilor voluntari ai corpului. Pacientul se trezeste în plina formă și pe măsura ce se mișcă, obosește foarte repede. Ajunge nici să nu mai poată vorbi, înghiți, respira, mesteca sau ține ochii deschiși. Afecteaza in special femeile”, a declarat dr. Florin Grămadă, purtător de cuvânt la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu, pentru bzi.ro.

Ministerul le oferă jumătate din tratament

Tratamentul este extrem de scump. Din luna februarie 2013, Ministerul Sănătății suportă doar o parte din costurile tratamentului. „Din februarie se rambursează o parte din tratament. În situatia în care boala se agravează din anumite motive, cum ar fi infecțiile respiratorii, oprirea medicației sau administrarea unor medicamente pe care nu are voie să le ia, pacientul face așa numita criză miastenică care îi poate determina moartea. Trebuie să faca lunar cinci ședinte de plasmafereză, adică i se schimba tot sângele, iar costul unei singure ședințe este de 3000 lei. De asemenea, un alt medicament indispensabil acestor bolnavi este Imunoglobulina, foarte scump, numai un flacon ajungând la 4.000 lei. Acești bolnavi pot muri oricand”, a spus dr. Florin Grămadă.

ARTICOLE DOCTORUL ZILEI:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel