Sari la conținut

O boală rară a câinilor se răspândește acum la oameni. Este incurabilă la câini și poate provoca meningită la oameni

Legatura dintre om si caine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Compania căţeilor, cel mai bun medicament

O boală rară a câinilor se răspândește acum la oameni. Este incurabilă la câini și poate provoca meningită la oameni. Brucella Canis se răspândește la oameni în Marea Britanie.

În premieră în Marea Britanie, trei cetățeni britanici au fost infectați cu Brucella canis, o boală incurabilă a câinilor. Brucella canis, o infecție bacteriană care provoacă durere, șchiopătură și infertilitate la câini, se răspândește la oameni. 

O boală rară a câinilor se răspândește acum la oameni. Este incurabil la canini și poate provoca meningită la oameni

Potrivit unui raport al guvernului britanic, din vara anului 2020, a existat un număr tot mai mare de rapoarte de infecție cu Brucella canis la câini. Majoritatea acestor cazuri au fost transportate din Europa de Est direct în Marea Britanie.

Potrivit Daily Mail, într-o declarație referitoare la boală, autoritățile britanice au remarcat că un animal este în continuare considerat ca fiind bolnav permanent chiar și după ce a primit tratament cu antibiotice și, prin urmare, poate prezenta un pericol de infecție pentru contactele canine și umane.

Prin urmare, se crede că singura metodă de a elimina în totalitate riscul de transmitere ulterioară este eutanasia câinilor afectați. Această alegere este una pe care trebuie să o facă proprietarul și medicul veterinar privat al animalului de companie.

Simptome posibile

Simptomele posibile la om pot include:

 • febră,
 • dureri de cap,
 • scădere în greutate
 • în cazuri mai severe poate provoca meningită, septicemie și artrită.

Nu s-au raportat cazuri fatale la oameni, dar simptomele infecției pot dura ani să apară și pot reveni peste câțiva ani. Severitatea simptomelor poate varia.

Dintre cele trei cazuri din Marea Britanie, cel puțin unul a fost asimptomatic, în timp ce altul a fost tratat în spital pentru simptomele ei.

Semnele bolii la câini includ:

 • letargie,
 • îmbătrânire prematură
 • dureri de spate

Cu toate acestea, unii câini par asimptomatici. În timp ce boala este incurabilă la câini, cazurile umane sunt în mare parte tratate cu antibiotice.

Măsuri de prevenție

Sfaturi pentru proprietarii de câini despre cum să preveniți infecția cu Brucella Canis atât la oameni, cât și la animale

 • Când faceți curățenie după un câine care a născut, folosiți o igienă bună. Puneți mănuși și o mască, iar după curățare, spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun.
 • Evitați contactul cu scurgerile vaginale și fluidele de naștere.
 • Dacă sunteți îngrijorat, testați-vă câinele pentru Brucella canis.
 • Asigurați-vă că câinele dvs. are toate vaccinurile necesare.
 • Contactați imediat medicul veterinar dacă aveți îngrijorări că câinele dumneavoastră ar putea fi infectat cu Brucella canis sau dacă credeți că ați intrat în contact cu acesta după ce ați manipulat fluidele de naștere sau scurgerile vaginale ale unui câine.

Recomandările guvernamentale din Marea Britanie îndeamnă eutanasia ca fiind cea mai bună cale de acțiune, deoarece afecțiunea este incurabilă la câini. Cu toate acestea, un curs lung de antibiotice poate fi folosit ca tratament eficient pentru oameni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.