O cântăreață celebră a dezvăluit că a avut nevoie de un transplant de rinichi, vara aceasta, din cauza bolii incurabile de care suferă

Cântăreaţa şi actriţa Selena Gomez a dezvăluit că, vara aceasta, a suferit un transplant de rinichi, intervenţie relaţionată cu boala autoimună de care suferă, scrie BBC.

Într-un mesaj publicat pe Instagram, Gomez a spus că prietena ei Francia Raisa i-a donat un rinichi şi a ţinut să explice că acesta este motivul pentru care fanii nu au mai avut veşti de la ea, deşi a lansat piese noi.

”Am aflat că am nevoie de un transplant de rinichi din cauza Lupusului de care sufăr şi m-am recuperat. A fost ceea ce trebuia să fac pentru sănătatea mea”, a scris ea.

În plus, ea a publicat şi imagini cu cicatricea operaţiei şi i-a mulţumit prietenei, actriţa Francia Raisa, cunoscută din ”The Secret Life of American Teenager”, pentru gestul făcut.

”Nu există cuvinte prin care să pot mulţumi frumoasei mele prietene Francia Raisa. Mi-a făcut cel mai mare cadou şi a făcut un sacrificiu donându-mi un rinichi. Sunt binecuvântată. Te iubesc atât de mult”, a mai scris artista în vârstă de 25 de ani.

 

Lupusul este o boală autoimună în care sistemul imunitare interpretează în mod eronat celulele, țesuturile și organele sănătoase ca fiind străine organismului și generează anticorpi care le atacă și le distrug. Cele mai afectate în acest caz sunt pielea, oasele, rinichii, plămânii, sistemul nervos. În general, bolnavilor le apar leziuni pe piele asemănătoare mușcăturii de lup.

Din cauză că simptomele variază mult de la un pacient la altul și pot fi specifice și altor afecțiuni, diagnosticarea lupusului este dificilă. În medie, sunt necesari patru ani și consultarea a trei medici diferiți înainte ca pacienților să li se stabilească diagnosticul corect. Mai multe tipuri de analize de sânge sunt folosite în mod frecvent pentru diagnosticarea LES, inclusiv analiza pentru determinarea anticorpilor antinucleari și anti-ADNdc și a valorilor serice ale complementului seric, însă în prezent nu există un test unic pentru diagnostic.
„Un diagnostic rapid si corect, precum si o relatie stransa intre medic si pacienti reprezinta elemente cheie in cazul lupusului eritematos sistemic, in vederea monitorizarii adecvate a evolutiei bolii si a tratamentului adecvat, pentru evitarea punerii in pericol a vietii pacientului”, a spus prof. dr. Ruxandra Ionescu.

Exista diverse forme de lupus, iar lupus eritematos sistemic (LES) este forma cea mai frecventa si severa a acestei boli. Simptomele LES includ oboseala, dureri articulare si eruptii cutanate.

Lupusul este cel mai frecvent intalnit la pacienti activi din punct de vedere social
, cu varste cuprinse intre 15 si 44 ani. Jumatate dintre respondentii intervievati in sondajul „Priveste lupusul” au crezut, in mod eronat, ca lupusul este diagnosticat de obicei la persoanele cu varsta mai inaintata, de peste 50 de ani.

Lupusul este o boala complexa si imprevizibila, cu perioade in care simptomele nu sunt foarte evidente si perioade cand simptomele izbucnesc brusc si devin tot mai severe. In unele cazuri, lupusul poate intra in remisiune, situatie in care simptomele se pot ameliora pentru o anumita perioada de timp. Cu toate acestea, remisiunea completa nu este caracteristica.

In prezent nu exista nici un tratament curativ pentru lupus, desi peste o treime dintre europeni (37%) cred ca exista.

Recent Posts

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat. Proiectul de lege prin care se asigură accesul…

2 ore ago

Cele mai cunoscute remedii biblice și bolile pe care le tratează. 11 leacuri vindecătoare

Cele mai cunoscute remedii biblice. În căutarea unor metode naturale și tradiționale de vindecare, mulți…

2 ore ago

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea. Căpuşele…

3 ore ago

Când ieși la pensie vrei să te muți în Franța sau Italia? Un american explică cum

Când ieși la pensie vrei să te muți în Franța sau Italia? Un american explică…

3 ore ago

Ce este sentimentul de EUFORIE pe care unii oameni îl experimentează înaintea morții. Explicațiile oamenilor de știință

Sentimentul de EUFORIE dinaintea morții. Deși majoritatea oamenilor experimentează un val copleșitor de frică înainte…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian