Sari la conținut

O Casă de Asigurări de Sănătate a făcut publice bolile a sute de mii de pacienți. Ce se va întâmpla acum?

Spitalizare copil
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
fetita de 10 ani, in coma

Datele a peste 130.000 de mii de bolnavi români au fost publicate din greseală de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanţa.

Reporterii Recorder au semnalat reprezentanţilor CAS „cea mai mare scurgere de date din sistemul medical românesc”, iar aceştia au ascuns / eliminat de pe site fişierele care conţineau date de identificare ale asiguraţilor din sistemul public de sănătate.

Potrivit unei anchete a celor de la Libertatea, timp de două săptămâni pe site-ul instituției au fost publicate baze de date ce conțineau date de identificare ale asiguraţilor, precum şi bolile de care aceştia suferă.

Pe site-ul instituției, au fost încărcate și fișiere ce conțineau liste cu medicamente compensate eliberate de 87 de farmacii din Constanța în perioada 2015 – 2021.

Fişierele de tip Excel includeau date precum CNP-urile celor care au cumpărat medicamentele, cantitatea prescrisă, calitatea asiguratului (copil, angajat, pensionar, persoană cu handicap) şi clasificarea bolii de care suferă (cronic, acut). Parola pentru accesarea datelor se afla chiar în interiorul fişierelor pe care ar trebui să le protejeze, reprezentând, de fapt, codul de identificare fiscală al fiecărei farmacii în parte.

Cu ajutorul acestor date, orice utilizator de internet putea accesa datele personale a acestor pacienți.

În urma solicitării unui punct de vedere cu privire la sancționarea instituției pentru dezvăluirea de date cu caracter sensibil, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a declarat:

„Având în vedere implicaţiile dezvăluirii datelor personale, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa (în calitate de operator de date) este obligată să ia măsurile necesare […] astfel încât să nu se aducă atingere dreptului la protecţia datelor personale ale persoanelor fizice implicate”, au transmis, joi, reprezentanţii ANSPDCP redacţiei Libertatea.

Sancţiunea maximă pe care CJAS Constanţa o poate primi după divulgarea CNP-urilor şi a bolilor de care suferă peste o sută de mii de români este, însă, avertismentul, potrivit Legii nr. 190/2018.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel