joi, martie 30, 2023

O femeie din statul Kerala din sudul Indiei, care a suferit ani de zile de dureri chinuitoare din cauza unei intervenții chirurgicale greșite, spune că încă așteaptă ca medicii responsabili să fie pedepsiți. Imran Qureshi de la BBC îi vorbește despre lupta ei continuă pentru dreptate.

KK Harshina, în vârstă de 31 de ani, spune că a trăit cu dureri de stomac insuportabile ani de zile, până când o ecografie anul trecut a arătat că o pereche de forceps a fost lăsată în corpul ei în timpul unei intervenții chirurgicale.

Te-ar mai interesa: Această plantă este o binecuvântare de la Dumnezeu...

„Nu pot descrie durerea pe care am suferit-o timp de cinci ani”, a spus doamna Harshina pentru BBC.

Mamă a trei copii, doamna Harshina a suferit operații de cezariană  pentru fiecare naștere.

Ea a suferit două operații de cezariană, la un spital guvernamental din orașul Thamarassery din Kozhikode în 2012 și 2016. Ultima ei intervenție chirurgicală a fost o cezariana la Spitalul Colegiului Medical al Guvernului din districtul Kozhikode în 2017, pentru nașterea fiului ei.

Abia după această procedură a început să aibă dureri de stomac, povestește doamna Harshina.

„Când m-am plâns, medicii mi-au spus că am făcut o a treia operație de cezariană”, spune ea. „Mi s-a mai spus că multe alte femei au avut și ele o plângere similară”.

Te-ar mai interesa: Tratamentele pentru obezitate, introduse de OMS pe...

Pe măsură ce durerea a persistat, doamna Harshina a consultat mai mulți medici de-a lungul anilor. Procesul de încercare de a găsi sursa durerii a avut, de asemenea, o taxă mentală și financiară asupra ei.

Abia în septembrie 2022, când i s-au efectuat teste pentru o infecție a vezicii urinare, a aflat care era problema – o scanare a arătat că în interior se afla o bucată de metal.

Te-ar mai interesa: DOLIU în lumea muzicală din România! A murit un în...

Metalul s-a dovedit a fi o pereche de pense – 6,1 cm lungime și 5 cm lățime – folosite de medici pentru a bloca vasele care sângerează în timpul intervențiilor chirurgicale. Ea a suferit o altă intervenție chirurgicală pentru a-i fi îndepărtat instrumentul.

Doamna Harshina s-a plâns ministrului sănătății de stat Veena George, ceea ce a condus la numirea unei comisii care să investigheze problema. Spitalul Colegiului Medical al Guvernului Kozhikode a efectuat și o anchetă internă.

Te-ar mai interesa: ACUZAȚII DURE.Tudor Ciuhodaru este foarte tranșant...

Ambele investigații s-au blocat.

Spitalul Colegiului Medical al Guvernului din Kozhikode a spus că niciunul dintre echipamentele sale chirurgicale nu a dispărut și s-a referit la cele două intervenții chirurgicale pe care doamna Harshina a fost supusă înainte de a veni la ei. Ancheta Departamentului de Sănătate nu a reușit nici să stabilească responsabilitatea.

O anchetă guvernamentală separată nu a reușit să urmărească originile forcepsului – ambele spitale în care doamna Harshina a suferit intervenții chirurgicale nu aveau o înregistrare a instrumentului.

Te-ar mai interesa: Care e nivelul normal al colesterolui și ce înseam...

BBC a contactat-o pe doamna George pentru comentarii, dar încă nu a primit un răspuns.

La începutul acestei săptămâni, doamna Harshina a intrat în greva foamei în afara spitalului, cerând guvernului statului să ia măsuri împotriva celor responsabili.

Joi, liderii opoziției locale au convins-o să renunțe la greva foamei, spunând că aceasta îi afectează sănătatea.

Doamna Harshina și-a anulat greva foamei, dar continuă să stea în semn de protest în fața spitalului.

„Voi sta în grevă [până când voi obține dreptate]”, spune ea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private