Sari la conținut

Simptome de cancer: semne de avertizare ale unei tumori în creștere în interiorul corpului

semne de cancer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne mai putin cunoscute care indica prezenta cancerului

Diagnosticul și tratamentul precoce al cancerului sunt esențiale în creșterea ratelor de supraviețuire. Boala mortală, din păcate, ucide sute de mii de oameni anual. Iată semnele de avertizare la care trebuie să fii atent.

În ceea ce privește simptomele, semnele de avertizare la care trebuie să fii atent includ balonarea persistentă, senzația de plenitudine, pierderea poftei de mâncare sau durerea abdominală care a apărut de mai mult de 12 ori pe lună.

„Medicul dumneavoastră de familie ar trebui să organizeze un test de sânge CA125 și, eventual, o ecografie dacă prezentați simptome persistente”, a spus Eliza Esiategiwa – un avocat pentru neglijență medicală.

Femeile cu vârsta peste 50 de ani, care prezintă semne de cancer ovarian, trebuie trimise la un medic specialist de urgență.

Eve Appeal, o altă organizație de sănătate pentru cancer, a avertizat că semnele cancerului ovarian pot fi similare cu cele ale sindromului de colon iritabil (IBS).

Cele cinci simptome principale ale cancerului ovarian:

  • Dimensiunea abdominală crescută și balonare persistentă (nu balonare care vine și pleacă)
  • Dureri persistente pelvine și abdominale
  • Schimbare inexplicabilă a obiceiurilor intestinale
  • Dificultate la mâncare și senzație de sațietate rapidă sau senzație de greață
  • Necesitatea de a urina mai regulat.

Alte posibile indicații ale cancerului ovarian pot include: dureri de spate, oboseală, scădere în greutate și dureri în timpul actului itim.

Testul de sânge CA125

Un nivel ridicat de CA125 în sânge ar putea indica un cancer ovarian.

Cu toate acestea, poate exista o mulțime de proteină CA125 în sânge din cauza altor afecțiuni, cum ar fi endometrioza și boala inflamatorie pelvină.

„Dacă nivelul de CA125 este crescut, este posibil să fiți îndrumat pentru imagistică; cel mai probabil, aceasta include o scanare cu ultrasunete”, a menționat Eve Appeal.

Ecografia

O scanare cu ultrasunete folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea o imagine a ovarelor.

O ecografie transvaginală (o ecografie internă) are loc atunci când o sondă este introdusă în vagin.

O ecografie externă este atunci când sonda atinge și este rostogolită peste abdomen.

„Imaginea produsă poate arăta dimensiunea și textura ovarelor tale, plus orice chisturi sau alte anomalii care sunt prezente”, a explicat organizația de sănătate.

Dacă cancerul ovarian este diagnosticat, testele suplimentare vor dezvălui cât de mare este tumora și dacă boala s-a răspândit în altă parte a corpului.

„Majoritatea femeilor și a persoanelor cu cancer ovarian vor fi tratate printr-o combinație de chimioterapie și intervenție chirurgicală”, a spus Eve Appeal.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: