Sari la conținut

O femeie a murit de la o endoscopie efectuată la privat. Este a patra victimă a unui medic acuzat de malpraxis și fără drept de a profesa

O tragedie îngrozitoare a avut loc la un spital privat din Craiova, unde o femeie în vârstă de 52 de ani a decedat în urma unei endoscopii efectuate de un medic chirurg. Mai mult, acest medic era deja sub acuzație de malpraxis și îi fusese interzis să mai opereze. Aceasta este a patra persoană care a pierit în circumstanțe similare după ce a fost tratată de același medic.

La o zi după intervenția endoscopică, femeia în vârstă de 52 de ani a suferit un stop cardiorespirator, iar eforturile medicilor de a o salva au fost în zadar, astfel că a fost constatat decesul.

Medicul implicate în intervenție nu mai avea dreptul să profeseze. Potrivit informațiilor disponibile, procedura a avut loc la o clinică privată din Craiova, iar pacienta a fost tratată de către chirurgul Alin Demetrian, un medic cunoscut și fost manager de spital. Anul precedent, Demetrian a fost reținut de poliție pentru 24 de ore și apoi plasat sub control judiciar, fiind acuzat de malpraxis în legătură cu decesul a patru pacienți, în urma intervențiilor chirurgicale efectuate de el.

Conform legii, medicul nu mai avea dreptul să profeseze în niciun spital, fie el public sau privat. Autoritățile au deschis acum un dosar penal pentru ucidere din culpă și efectuează investigații pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs tragicul eveniment.

Ce spun poliţiştii

„Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj s-au sesizat cu privire la faptul că, în seara zilei de 04 aprilie, o femeie de 52 de ani, din municipiul Caracal, judeţul Olt, ar fi intrat în stop cardio-respirator în urma unei intervenţii de explorare endoscopică, efectuată de către un bărbat din municipiul Craiova, medic chirurg. În cauză se efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul, urmând a fi dispuse măsuri legale”, a informat IPJ Dolj, potrivit observator.ro.

Ce este endoscopia

Endoscopia este o procedură medicală non-invazivă folosită pentru diagnosticarea și tratarea diferitelor afecțiuni ale sistemului digestiv sau respirator. Această procedură implică introducerea unui instrument numit endoscop în corpul pacientului, de obicei prin intermediul gurii sau a canalului nazal.

Endoscopul este un tub subțire, flexibil, echipat cu o cameră video și uneori cu alte instrumente necesare pentru examinare sau intervenții chirurgicale minim invazive. În timpul endoscopiei, medicul poate vizualiza în timp real imagini detaliate ale interiorului organelor, cum ar fi esofagul, stomacul, intestinul subțire, colonul, bronhiile sau alte zone ale corpului.

Această procedură poate fi folosită pentru diagnosticarea și tratamentul diferitelor afecțiuni, cum ar fi ulcerele, tumori, inflamații, sângerări, infecții sau alte probleme digestive sau respiratorii. De asemenea, endoscopia poate fi utilizată pentru prelevarea de mostre de țesut pentru biopsie sau pentru efectuarea anumitor proceduri terapeutice, cum ar fi îndepărtarea polipilor sau a calculilor biliari.

Când se recomandă

Endoscopia este recomandată în diverse situații în care este necesară vizualizarea directă a organelor sau a tractului digestiv sau respirator. Aceste situații includ, dar nu se limitează la:

  1. Diagnosticarea afecțiunilor gastro-intestinale: Endoscopia poate fi utilizată pentru diagnosticarea unor probleme precum ulcerele, gastrita, refluxul gastroesofagian, sângerările gastro-intestinale, polipii sau cancerul digestiv.
  2. Evaluarea simptomelor digestive: Dacă pacientul suferă de simptome precum dureri abdominale, senzația de arsură în gât, dificultăți la înghițire sau sângerări anale, endoscopia poate ajuta la identificarea cauzei acestor simptome.
  3. Monitorizarea afecțiunilor digestive: Pentru pacienții cu boli cronice precum boala de reflux gastroesofagian (GERD), boala inflamatorie intestinală (IBD), boala celiacă sau polipoză intestinală familială, endoscopia poate fi utilizată pentru monitorizarea evoluției afecțiunii sau a eficacității tratamentului.
  4. Depistarea și tratarea cancerului digestiv: Endoscopia poate fi utilizată pentru a preleva mostre de țesut pentru biopsie, pentru a identifica prezența cancerului sau a leziunilor precursoare și pentru a efectua intervenții terapeutice, cum ar fi îndepărtarea polipilor cancerigeni.
  5. Evaluarea și tratarea afecțiunilor respiratorii: Endoscopia poate fi utilizată pentru diagnosticarea afecțiunilor respiratorii cum ar fi astmul, bronșita, tuberculoza sau cancerul pulmonar, prin vizualizarea directă a căilor respiratorii și prelevarea de mostre de țesut.

În general, decizia de a efectua o endoscopie este luată de către medicul specialist în funcție de simptomele și afecțiunile pacientului, precum și de rezultatele altor investigații și teste medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel