Sari la conținut

Cancerul de stomac: Semne de avertizare timpurie, simptome și strategii de prevenire. Cancerul de stomac are cea mai rapidă creștere a ratei de incidență dintre toate cancerele cu debut precoce

cancer de stomac
Sursă foto: Shutterstock

Rata noilor diagnostice de cancer de stomac în SUA a scăzut cu aproximativ 1,5% în fiecare an în ultimul deceniu. Dar, în același timp, a existat o creștere constantă în rândul pacienților mai tineri. De fapt, cancerul de stomac are cea mai rapidă creștere a ratei de incidență dintre toate cancerele cu debut precoce.

„Deși vârsta medie de diagnosticare este de 68 de ani, diagnosticăm pacienți cu cancer de stomac avansat la începutul anilor 60, 50 și chiar 40 de ani”, spune Dr. Anaum Maqsood, oncolog medical gastrointestinal la Houston Methodist.

Aproximativ 27.000 de cazuri noi de cancer de stomac sunt diagnosticate în fiecare an, iar aproximativ 11.000 de persoane mor anual din cauza acestei boli. Printre cele mai recente decese se numără starul de muzică country Toby Keith, care a fost diagnosticat cu cancer de stomac la vârsta de 60 de ani în 2021 și a murit din cauza bolii la începutul anului 2024, la vârsta de 62 de ani.

„Când auziți despre celebrități care au un rezultat slab după o boală terminală, pacienții încep să își pună la îndoială propriile simptome”, spune Dr. Maqsood. „Deși toată lumea are simptome gastrointestinale din când în când, trebuie să fim atenți atunci când simptomele nu dispar cu un tratament fără prescripție medicală”.

În Texas, în special în comitatul Harris, ratele de cancer de stomac sunt ușor mai mari decât media. Cercetările sugerează că această creștere a numărului de cazuri ar putea fi asociată cu tendințele societății, cum ar fi consumul mai multor alimente procesate, exercițiile fizice limitate și accesul redus la fructe și legume.

În timp ce unele cazuri de cancer de stomac sunt genetice, mulți factori de risc pot fi controlați în parteneriat cu medicul dumneavoastră. Urmați aceste patru sfaturi pentru a vă reduce riscul de cancer la stomac și pentru a-l depista din timp dacă se dezvoltă.

1. Cunoașteți simptomele

Cancerul de stomac în fază incipientă rareori provoacă simptome – inflamația și acizii digestivi care pătrund în gât provoacă modificări ale celulelor care pot duce la cancer gastrointestinal (GI) în decurs de mai mulți ani.

„Acizii stomacali sunt foarte importanți pentru digestie, dar pe măsură ce daunele cronice acide inițiază mai multe procese de reparare a celulelor și o nouă creștere celulară, cresc șansele ca unele dintre aceste celule să o ia razna și să devină cancer”, spune Dr. Maqsood.

Observarea semnelor subtile ale cancerului de stomac și discuțiile cu un medic despre simptomele dumneavoastră pot ajuta la depistarea timpurie a bolii, atunci când aceasta este mai ușor de tratat.

Iată care sunt simptomele cancerului de stomac pe care nu trebuie să le ignori niciodată:

  • Balonare după ce mâncați
  • Sânge în scaun, care poate avea un aspect maro închis sau negru
  • Diaree sau constipație
  • Indigestie, arsuri la stomac sau boală de reflux gastroesofagian (GERD)
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Greață sau vărsături
  • Durere sau disconfort la nivelul abdomenului
  • Senzația de mâncare blocată în gât
  • Umflarea sau acumularea de lichid în abdomen
  • Pierdere inexplicabilă în greutate
  • Slăbiciune și oboseală

Aceste simptome pot indica și alte afecțiuni decât cancerul de stomac. Cunoașterea faptelor poate face diferența între obținerea unui potențial leac sau apariția unei boli care pune în pericol viața.

„Discutați imediat cu un medic dacă simptomele gastrointestinale nu se rezolvă cu un tratament fără prescripție medicală”, spune Dr. Maqsood. „Ghidul nostru este că, dacă simptomele nu se ameliorează în decurs de opt săptămâni, ar trebui să faceți o endoscopie pentru a vă asigura că nu există o boală de bază.”

cancer de stomac
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

2. Cunoașteți-vă factorii de risc

Mulți dintre factorii de risc pentru cancerul de stomac sunt sub controlul dumneavoastră, în parteneriat cu medicul dumneavoastră, inclusiv:

  • Dieta bogată în alimente sărate, afumate, legume murate sau alimente care conțin nitrați și nitriți
  • Consumul de alcool sau de tutun
  • Supraponderabilitate sau obezitatea

Unele forme de cancer de stomac sunt genetice, ceea ce înseamnă că modificările ADN asociate cu unele tipuri de cancer sunt transmise din generație în generație. De exemplu, mutațiile CDH+1 sunt asociate cu cancerul gastric. Sindromul Lynch este asociat cu diverse tipuri de cancer, inclusiv cancer de sân, de colon și de stomac.

Infecția cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) poate provoca, de asemenea, cancer de stomac. H. pylori se răspândește prin alimente și apă contaminate sau prin contactul cu sânge, vomă sau scaun infectat.

„Tratamentul pentru infecția cu H. pylori este o cură de patru săptămâni de antibiotice”, spune Dr. Maqsood. „Din nefericire, dacă oamenii nu primesc un tratament adecvat sau nu își respectă medicația, infecția cu H. pylori poate provoca cancer de stomac.”

Anumite afecțiuni cresc, de asemenea, riscul, inclusiv:

  • esofagul Barrett, o afecțiune în care mucoasa esofagiană este deteriorată de RGE.
  • Arsuri la stomac cronice, indigestie sau GERD care durează mai mult de opt săptămâni
  • Antecedente familiale de cancer de stomac
  • Anemie pernicioasă, când sistemul imunitar distruge celulele din mucoasa stomacului
  • Sânge de tip A, despre care unele studii au arătat că crește riscul de cancer de stomac din motive care sunt încă în curs de investigare
  • Antecedente de intervenții chirurgicale la stomac sau polipi la stomac
  • Expunerea la mediul înconjurător, cum ar fi lucrul în industria cărbunelui sau a cauciucului

3. Fă-ți un test de depistare dacă ai un risc ridicat

Colonoscopia începând cu vârsta de 45 de ani sau mai devreme este screeningul standard de aur pentru a detecta cancerul de colon sau pentru a-l preveni prin îndepărtarea polipilor suspecți. Deși nu există un screening pentru cancerul de stomac pentru populația generală, pacienții cu factori de risc au opțiuni de screening

Programul oferă:

  • Evaluări de risc, inclusiv revizuirea istoricului medical și familial
  • Modificări și educație în ceea ce privește nutriția și stilul de viață
  • Screening, consiliere și testare genetică
  • Supravegherea cancerului
  • Conectarea la studii clinice

4. Construiți un stil de viață sănătos

„Pacienții care au simptome de indigestie, arsuri la stomac și reflux acid au devenit foarte frecvente în rândul populației generale din cauza dietelor noastre, a lipsei de exerciții fizice, a stilului de viață și a creșterii indicilor de masă corporală (IMC)”, spune Dr. Maqsood.

Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale este partenerul dumneavoastră în sănătatea pe tot parcursul vieții. Vă poate ajuta să vă faceți un plan personalizat pentru a vă reduce riscul de cancer de stomac. Iată câteva linii directoare pe care ar trebui să le urmăm cu toții:

  • Mâncați mai multe fructe și legume.
  • Mâncați mai puține alimente procesate. Alimentele ambalate cu liste lungi de ingrediente sunt, în general, mai puțin sănătoase decât cerealele integrale, fructele și legumele și proteinele slabe.
  • Faceți exerciții fizice în mod regulat. Mergeți, alergați, mergeți cu bicicleta, înotați sau chiar faceți kickbox. Găsește o formă de exerciții cardiovasculare de care să te bucuri timp de 30 de minute pe zi, cel puțin cinci zile pe săptămână.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel