Sari la conținut

O femeie de 68 de ani cu cancer terminal acuză medicii că nu au diagnosticat-o la timp. „M-au condamnat la moarte”

Sursă foto: BBC
Anne Shaw acuză medicii de neglijență

Anne Shaw, o femeie în vârstă de 68 de ani, din Marea Britanie, a dezvoltat cancer terminal din cauză că medicii nu au diagnosticat-o la timp. Specialiștii nu au reușit să depisteze tumora ovariană de dimensiunea unei mingi de golf, deși era clar vizibilă la testele imagistice, la care a fost supusă în 2019, apoi au respins îngrijorările ei timp de doi ani pe măsură ce cancerul s-a răspândit.

Acum, femeia care se confruntă cu o speranță de viață redusă, arată cu degetul spre „lipsa de empatie” a conducerii spitalului care, în viziunea sa, „m-a trimis la moarte” prin refuzul repetat de a se întâlni cu ea.

Boala a evoluat atât de mult până când Anne Shaw a primit în cele din urmă diagnosticul, în toamna anului 2021, încât a fost necesară o intervenție chirurgicală majoră care i-a schimbat viața, pentru a îndepărta porțiuni considerabile din intestinul ei. Din nefericire, era deja prea târziu pentru a elimina complet cancerul, iar ei i s-a spus că situația este una terminală.

I s-a explicat că, dacă medicii de la Spitalul Universitar St. James din Leeds ar fi identificat tumora la momentul potrivit, aceasta ar fi putut fi tratată simplu cu chimioterapie și monitorizare, fără a fi necesară o intervenție chirurgicală invazivă. Acum, pacienta dorește să discute ce s-a întâmplat în cazul ei și cum s-ar putea îmbunătăți lucrurile pentru a proteja alți pacienți în viitor, cu conducerea superioară a Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, entitatea care gestionează spitalul.

Pacientă cu cancer terminal din cauză că nu a fost diagnosticată la timp

Cu toate acestea, reprezentanții Trustului au refuzat în mod repetat să o primească, în ciuda promisiunii anterioare că vor organiza o întâlnire după ce MailOnline a adus cazul în atenția publicului în luna februarie a acestui an.

„Tot ce îmi doresc este să cu cineva la o ceașcă de ceai și să discutăm despre toate acestea – dar faptul că Trustul încă nu a intrat în contact cu mine spune multe. Este lipsit de sensibilitate. Sunt furioasă și cred că nu au o responsabilitate să învețe din experiența altor persoane și să pună în aplicare acele lecții. M-au condamnat la moarte și nici măcar nu au decența să iasă în față și să spună: „OK, ce putem face pentru a-ți face viața un pic mai ușoară?”, a precizat Anne Shaw, pentru dailymail. 

Ea a mai spus că este devastată pentru că e nevoită să trăiască cu o stomă, precum și petru că a dezvoltat hernie ca o complicație a operației.

Asta înseamnă că trebuie să poarte haine largi și să mănânce o dietă extrem de strictă.

„Trăiesc o viață care nu seamănă cu viața pe care soțul meu și cu mine o așteptam la pensionare. Mersul la restaurant și gătitul împreună au fost o mare parte a relației noastre, dar acum nu mai are sens să facem aceste lucruri pentru că abia pot să mănânc și sunt mereu obosită. Sunt pe cale să mor și am o stomă pentru că nu au luat măsuri adecvate la momentul potrivit. Dacă ar fi identificat tumora la prima scanare, nu m-aș afla unde sunt acum.

Mi-au luat capacitatea de a privi în viitor și de a-mi planifica viața. Mi-au luat atât de multe și nici măcar nu au decența să vorbească cu mine despre asta”, a mai spus ea.

Anne Shaw a supraviețuit anterior cancerului la sân și ovarian în cele două decenii dinaintea scanării din 2019, așa că avea un risc mai mare de a dezvolta din nou cancer. Acum s-a implicat într-o campanie pentru ca scanările pacienților suspectați de cancer sau cu istoric de cancer să fie revizuite de doi experți.

Unele studii sugerează că erorile de diagnosticare sunt responsabile pentru până la unul din zece decese ale pacienților din  spitale.

Anne Shaw și soțul ei Louis, în vârstă de 75 de ani, fost taximetrist, au fost sprijiniți de firma de avocatură Slater and Gordon pentru a obține de la NHS Trust o sumă de șase cifre.

Cuplul spune că banii „nu îi vor aduce viața înapoi” nici nu îi vor îmbunătăți calitatea vieții după operația majoră.

Femeia a solicitat inițial o întâlnire cu șefii spitalului în 2022, prin avocatul ei John Lowther, specialist în neglijență clinică la Slater and Gordon. El a declarat: „Este extrem de dezamăgitor faptul că, în februarie, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust și-a asumat public angajamentul de a se întâlni cu Anne, dar nu a respectat acest lucru, mai ales știind că ea este bolnavă în fază terminală.

„În numele ei, am cerut în mod repetat reprezentanților legali ai Trustului dacă ar putea fi aranjată o întâlnire. Au refuzat și i-au spus să-și exprime opiniile într-o scrisoare.

„Anne dorește să discute cu persoane importante din Trust, nu numai pentru a putea explica impactul neglijenței clinicienilor lor asupra vieții ei, ci și pentru a-și extinde ideile despre cum astfel de greșeli pot fi evitate în viitor.

„Acum este dedicată campaniei pentru a reduce numărul de diagnosticări greșite de cancer… Nu avem decât admirație pentru Anne și atitudinea foarte pozitivă pe care o adoptă pentru a schimba viitorul altor familii”.

După ce jurnaliștii britanici au contactat Leeds Teaching Hospitals NHS Trust în această săptămână, personalul de la conducere a contactat-o pe Anne Shaw pentru a aranja o întâlnire peste șase săptămâni.

Un purtător de cuvânt a declarat: „Ne pare foarte rău că doamna Shaw nu a primit vești de la noi mai devreme despre îngrijirea ei. Acesta nu este nivelul de suport pe care ne-am propus să îl oferim pacienților noștri.

„Ofițerul nostru medical șef a vorbit acum cu doamna Shaw pentru a se scuza.

„Au aranjat o întâlnire pentru a discuta mai în detaliu despre îngrijirea doamnei Shaw și pentru a împărtăși idei pentru a limita riscul ca acest lucru să se întâmple din nou”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel