Sari la conținut

O îndrăgită actriță a trecut printr-o operație de extirpare a uterului și a apendicelui din cauza unei boli ginecologice care afectează din ce în ce mai multe femei

Amy Schumer se recuperează după o operație chirurgicală de extirpare a uterului și a apendicelui, afectate de endometrioză, o boală ginecologică tot mai frecventă. 

Actrița în vârstă de 40 de ani a distribuit o fotografie și un scurt videoclip pe Instagram în urma intervenției chirurgicale, detaliind procedura la care a fost supusă.

„Este dimineața după operația de endometrioză și uterul mi-a fost extirpat”, a spus ea. „Doctorul a găsit 30 endometrioame pe care le-a îndepărtat. Mi-a extirpat și apendicele, afectat  de endometrioză. ”

Menstruațiile dureroase, primul semn de alarmă

Schumer a continuat: „Era mult sânge în uterul meu și am dureri și gaze, dar în afară de asta simt deja că energia mea … Dacă aveți mentruații cu adevărat dureroase, este posibil să aveți endometrioză”, a scris ea în titlu.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @amyschumer

Vedeta a primit o mulțime de comentarii de susținere, în urma postării.

Fosta vedetă „iCarly”, Jennette McCurdy, și-a împărtășit propriul diagnostic recent de endometrioză, scriind: „Ginecologul meu tocmai mi-a spus asta! Sunt în pat 24 de ore o dată pe lună. multumesc ca ai vorbit despre asta. iti doresc o insanatosire grabnica.”

Endometrioza, boala femeilor neiubite

Endometrioza constă în prezenţa de endometru (mucoasa ce căptuşeşte cavitatea uterină) în afara cavităţii uterine, respectiv la nivelul vaginului, colului uterin, ovare, trompe uterine, peritoneu pelvin sau abdominal. Mai rar poate migra până la intestine, vezica urinară şi chiar la creier.

De ce i se spune boala femeilo neiubite? „Acesta este boala femeilor frumoase, tinere, aflate în primii ani ai fertilității. Nu lipsa de afecțiune generează boala, ci chiar invers, boala are drept consecință invaliditatea sexuală, socială și chiar biologică. Multe dintre pacientele mele cu forme avansate de boală își pierd căsniciile sau/și locurile de muncă și ajung izolate social. Asta este o dramă a noastră, a societății românești, care nu are resorturile instituționale sau civile să se îngrijească de aceste femei care luptă, unele aproape toată viața, cu această cumplită afecțiune,” a explicat dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrica – ginecologie.

Simptome endometrioză

Simptomele specifice endometriozei pornesc de la dureri cronice pelvine date de sindromul aderenţial, dismenoree (dureri menstruale intense), dispareunie (durere în timpul contactului sexual), infertilitate şi, mai rar, crampe abdominal, diaree sau constipaţie legate de fluxul menstrual. În situaţii rare poate ajunge până la prezenţa de sânge în urină sau scaun, tot în perioada menstruaţiei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel