Sari la conținut

O legumă înrudită cu varza previne cancerul, bolile de inimă și artrita. În plus are puține calorii

Broccoli face parte din familia cruciferelor (brasicaceelor), din care fac parte conopida, varza de Bruxelles, guliile, napii și varza. Are o valoare nutritivă și alimentară ridicată și, de asemenea, un conținut bogat în glucide, vitamine și săruri minerale. Include în cantități mari vitamina C și vitamina K, extrem de necesară pentru o bună circulație sanguină, dar și fibre solubile și insolubile, care ajută la reducerea valorilor colesterolului rău (LDL) din sânge. De asemenea, este bogat în vitamina A, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, acid folic, zinc, seleniu, fosfor.

Are calitatea de a preveni artrita, o boală degenerativă. Substanța denumită sulforafane blochează distrugerea cartilagiilor deoarece interceptează o moleculă care produce inflamația locală.

Conținutul important de vitamina C face ca 100 de grame de broccoli consumate zilnic în cazul unei răceli să scurteze tipul de manifestare al acesteia. De asemenea, prin vitamina C luptă împotriva radicalilor liberi, încetinind astfel procesul de îmbătrânire al celulelor, deci a corpului nostru.

Consumul de broccoli contribuie la reglarea tensiunii arteriale prin cele două minerale conținute în procente însemnate, magneziul și calciul.

Fitonutrienții, care abundă în compoziția sa, diminuează semnificativ riscul de a face diabet, de a suferi de boli cardiovasculare și de cancer. Broccoli este o sursă deosebit de bogată de kaempferol și izotiocianati, ambele fiind fitonutrienți cu proprietăți antiinflamatorii, potrivit www.sfatulmedicului.ro. Conține chiar și cantități semnificative de acizi grași Omega 3, care sunt cunoscuți pentru capacitățile lor antiinflamatorii.

Bogat în potasiu, asigură buna funcționare a sistemului nervos. În același timp, favorizează și creșterea regulată a masei musculare.

Broccoli combate infecția cu Helicobacter pylori, o bacterie răspunzătoare de riscul crescut de a face cancer gastric. Mai mult, leguma conține indole-3-carbinol, un compus puternic antioxidant și anticancerigen, care s-a dovedit că împiedică dezvoltarea cancerului mamar, de col uterin, de prostată și stimulează funcția hepatică, potrivit www.whfoods.com.

Întărește sistemul imunitar prin doza generoasă de betacaroten pe care o oferă organismului atunci când este consumat, potrivit site-ului farmaciata.ro. Zincul și seleniul, deși în procente mici, stimulează și ele sistemul imunitar.

Studiile consemnează și faptul că extractul de broccoli aplicat direct pe piele reduce semnificativ efectele devastatoare ale razelor ultraviolete și, în felul acesta, oferă protecție împotriva cancerelor de piele.

Consumul de broccoli poate preveni constipația, menținând un tract digestiv sănătos și reducând riscul de cancer de colon. Studii recente au arătat că fibrele dietetice pot juca un rol însemnat în reglarea sistemului imunitar și în reducerea inflamației.

Broccoli este sărac în calorii, dar duce rapid la saturație și este ideal pentru persoanele supraponderale care vor să slăbească sau pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus, ușor, fără să se înfometeze. Sfatul oricărui nutriționist este că ar trebui să-l consumăm cât mai des.

Important de știut este faptul că broccoli își păstrează aceste calități dacă este gătit ușor la abur, câteva minute, sau dacă este consumat crud. Produsul fiert își pierde proprietățile.

Partea ușor lemnoasă, adică tulpina, poate fi gătită la abur 3-6 minute. În felul acesta, devine ușor de consumat și oferă fibre de calitate superioară, un ajutor obligatoriu pentru tranzitul intestinal. Este de preferat ca buchețelele tăiate în cubulețe foarte mici să nu fie preparate termic.

Trebuie să avem în vedere și faptul că pentru cei care iau medicamente pentru subțierea sângelui aportul excesiv de broccoli ar putea interfera cu medicamentele, prin aceasta sporind riscul de a suferi un atac vascular cerebral. Consumul a mai mult de două căni de broccoli pe zi ar putea să sporească probabilitatea de a face pietre la rinichi.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel