joi, august 11, 2022

Un nou efect advers, descoperit de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), va fi adăugat pe prospectul unuia dintre produsele folosite pentru imunizarea împotriva infecției cu coronavirus. 

EMA a identificat vineri o posibilă legătură între cazurile rare de coagulare a sângelui în venele profunde cu vaccinul COVID-19 Johnson & Johnson (JNJ.N) și a recomandat ca afecțiunea să fie adăugată pe lista efectelor secundare ale acestui vaccin, scrie Reuters. 

Te-ar mai interesa: Surprize, compromisuri… Ce prevăd astrele pe...

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, de asemenea, ca trombocitopenia imună (ITP), o tulburare de sângerare cauzată de atacul greșit al trombocitelor, să fie adăugată ca reacție adversă cu o frecvență necunoscută la informațiile despre produsul vaccinului J&J și la vaccinul AstraZeneca (AZN.L).

J&J a spus că, deși șansele de a experimenta aceste afecțiuni erau foarte mici, informațiile despre produs vor fi actualizate în consecință.

Efecte secundare Johnson & Johnson  și Astrazeneca

„Susținem ferm creșterea gradului de conștientizare a semnelor și simptomelor evenimentelor rare pentru a ne asigura că acestea pot fi identificate rapid și tratate eficient”, a spus compania.

Te-ar mai interesa: Medic: De ce tot mai mulți tineri de 30 de ani fac...

Ambele vaccinuri J&J și AstraZeneca au fost asociate anterior cu o combinație foarte rară de coagulare a sângelui și cu un număr scăzut de trombocite cunoscut sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS).

Cele două produse se bazează pe viruși vectoriali inofensivi care instruiesc celulele umane să producă o proteină care pregătește sistemul imunitar împotriva viitoarelor infecții cu coronavirus.

Te-ar mai interesa: Vaccinare urgentă împotriva poliomielitei. Virusul...

Cheaguri de sânge, cauze

EMA a declarat că noua afecțiune de coagulare, care poate pune viața în pericol, cunoscută sub numele de tromboembolism venos (TEV) care va fi inclusă pe prospectul produsului J&J, este diferită de TTS.

TEV apare, de obicei, prin formarea unui cheag de sânge într-o venă a unui picior, braț sau inghinal, care apoi se deplasează către plămâni și blochează alimentarea cu sânge.

Indiferent de orice utilizare a vaccinului, TEV este cel mai frecvent cauzat de leziuni sau lipsa mișcării la pacienții imobilizați la pat. Pilulele contraceptive și o serie de afecțiuni cronice sunt, de asemenea, văzute ca factori de risc.

Te-ar mai interesa: Boala pentru care nu există leac: Trebuie tratată ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private