Sari la conținut

O nouă tulpină Covid extrem de transmisibilă se răspândește cu rapiditate. Care sunt simptomele

noua varianta covid
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

O nouă tulpină Covid extrem de transmisibilă. În cursul celor trei ani de la debutul pandemiei de coronavirus, au fost identificate numeroase tulpini noi ale acestui virus.

Unele dintre acestea au fost marginal de interes, prezentând similarități cu simptomele unei simple răceli, în timp ce altele, precum varianta Omicron, au generat o profundă îngrijorare în rândul comunității de experți, pe măsură ce numărul infecțiilor a crescut alarmant.

Virusul continuă să suferie modificări genetice, generând astfel noi tulpini și noile provocări asociate. În cursul verii trecute, Marea Britanie a fost afectată de variantele Eris și Pirola, iar în prezent, o altă tulpină nouă, numită „nepotul” lui Omicron, va afecta populația britanică, conform declarațiilor experților.

Conform datelor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, varianta HV.1 a devenit cea mai răspândită tulpină în țară, reprezentând aproximativ un sfert din totalul cazurilor, conform relatărilor publicației Express, citată de Daily Star.

Tulpina HV.1 e extrem de contagioasă

Eris, cunoscută și sub numele de EG.5, constituie aproximativ 22% din cazurile identificate. Matthew Binnicker, director în domeniul virologiei clinice la Clinica Mayo, a evidențiat asemănările dintre aceste tulpini și Omicron. Totuși, există diferențe semnificative între cele două, iar majoritatea acestor mutații au facilitat o mai mare eficiență în transmiterea virusului de la o persoană la alta, inclusiv în cazul HV.1, conform afirmațiilor lui Binnicker.

Într-un interviu pentru Today.com, Dr. William Schaffner, specialist în boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, a subliniat, de asemenea, nivelul ridicat de contagiozitate al variantei HV.1.

„Este o boală extrem de contagioasă. Putem privi HV.1 ca fiind un fel de „nepot” al lui Omicron. O caracteristică comună acestei întregi familii Omicron este gradul lor ridicat de transmitere”, a menționat Schaffner.

Printre simptomele asociate tulpinii HV.1 se numără:

  • durerile în gât,
  • congestia sau senzația de blocare a nasului,
  • secreția nazală,
  • tusea,
  • oboseala,
  • durerile de cap,
  • durerile musculare,
  • febra sau frisoanele.

În ceea ce privește prevenirea și protecția împotriva unei infecții severe ce ar putea duce la spitalizare sau deces, medicul recomandă vaccinarea împotriva COVID-19. Totodată, el subliniază importanța purtării măștilor în spațiile publice și igiena regulată a mâinilor, aceste măsuri fiind esențiale în prevenirea răspândirii virusului.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: