Sari la conținut

O nouă variantă de coronavirus (EG.5.1) se răspândește rapid. Autorităţile sanitare din Marea Britanie, în alertă

covid
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cel mai lung caz de infecție cu COVID înregistrat vreodată

O nouă variantă coronavirus, cunoscută sub numele științific de EG.5.1, care descinde din varianta omicron, reprezintă deja unul din șapte cazuri noi, în Marea Britanie potrivit datelor Agenției britanice pentru securitatea sănătății (UKHSA).

Agenția a monitorizat prevalența sa la nivel național după ce s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri la nivel global, în special în Asia, și a fost clasificată ca variantă la 31 iulie. Unul din nouă cazuri din Marea Britanie a fost încadrat, în ultimele săptămâni în această variantă, informează SkyNews.

Cele mai recente date sugerează că aceasta reprezintă acum 14,6% din cazuri – a doua cea mai răspândită în Regatul Unit. Varianta se pare că se răspândește rapid și ar putea fi unul dintre motivele pentru care a existat o creștere recentă a numărului de cazuri și de spitalizări.

Ratele de îmbolnăvire cu COVID-19 au continuat să crească în Marea Britanie, de la 3,7% din 4.403 cazuri respiratorii săptămâna trecută la 5,4% din 4.396 în această săptămână, a anunțat UKHSA.

Rata cazurilor de COVID continuă să crească

Cele mai recente date arată, de asemenea, că rata de internare în spital cu COVID-19 a fost de 1,97 la 100.000 de locuitori, o creștere de la 1,17 la 100.000 în raportul UKHSA anterior. Oficialii spun că monitorizează „îndeaproape” situația, deoarece rata cazurilor de COVID continuă să crească.

„Am observat, de asemenea, o mică creștere a ratelor de internare în spital în majoritatea grupurilor de vârstă, în special în rândul persoanelor în vârstă”, a declarat dr. Mary Ramsay, șeful departamentului de imunizare din cadrul UKHSA.

„Nivelurile generale de internare rămân încă extrem de scăzute și nu asistăm în prezent la o creștere similară a internărilor la terapie intensivă. „Vom continua să monitorizăm îndeaproape aceste rate”, a anunțat Agenția britanică, potrivit 360medical.ro.

Varianta Arcturus XBB.1.16 – o altă descendentă a omicron – este cea mai dominantă, arată cifrele UKHSA. Aceasta reprezintă 39,4% din toate cazurile.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a început să urmărească varianta EG.5.1 în urmă cu aproape două săptămâni. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că, deși oamenii sunt mai bine protejați de vaccinuri și de o infecție anterioară, țările nu ar trebui să lase garda jos.

„OMS continuă să sfătuiască persoanele cu risc ridicat să poarte o mască în locurile aglomerate, să își facă vaccinurile de rapel atunci când sunt recomandate și să asigure o ventilație adecvată în încăperi”, a declarat Tedros Ghebreyesus. El a îndemnat guvernele să mențină și nu să demonteze sistemele pe care le-au construit pentru COVID-19.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel