Sari la conținut

O proteină ar putea ajuta la vindecarea bolilor cardiovasculare şi a diabetului

Vaccinuri
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dezvoltarea de noi vaccinuri împotriva bolilor mortale

Cercetători americani de la facultatea de farmacie a Universității din Kansas au depus la Biroul de brevete și mărci un patent de invenție pentru un tratament care ar putea fi aplicat în cazul bolilor de inimă, al accidentelor vasculare cerebrale (AVC).

De asemenea, inovaţia terapeutică s-ar putea aplica și unor boli legate de metabolism, cum este diabetul.

Pe baza unei descoperiri făcute în timpul activității sale legate de boala Alzheimer, cercetătoarea Liqin Zhao, profesor asociat de farmacologie și toxicologie la KU și cercetător la Institutul Life Spana a brevetat o modalitate de a folosi rhApoE2 (human-compatible recombinant ApoE2) pentru a regla lipidele din sânge.

Lipidele, cum sunt grăsimile și uleiurile, sunt materiale de construcție ale vieții la nivel celular și sunt legate de bolile de inimă și alte afecțiuni metabolice. „În esență, am descoperit că rhApoE2 a redus semnificativ nivelurile din sânge ale unui număr de ceramide”, a declarat Zhao.

rhApoE2 creşte nivelurile din sânge ale unei varietăți de „trigliceride bune”

Potrivit cercetătoarei, rhApoE2 a crescut nivelurile din sânge ale unei varietăți de „trigliceride bune” – trigliceride care conțin acizi grași polinesaturați cu lanț lung, favorabili sănătății, cum ar fi acidul alfa-linolenic, EPA și DHA (doi acizi graşi omega 3), și a scăzut nivelurile de „trigliceride rele”, sau trigliceride ce conțin acizi grași saturați sau monosaturați care pot crește riscul cardiovascular.

Din ce în ce mai mult, nivelurile de ceramide din sânge sunt văzute de cercetătorii medicali și de clinicieni ca un predictor promițător al bolilor de inimă, poate chiar un indicator mai util decât valorile colesterolului.

Clinica Mayo din Statele Unite a început recent să utilizeze un test de sânge pentru a cuantifica ceramidele plasmatice ca nou biomarker de predicție a riscului cardiovascular.

Astfel, compusul ar putea avea potențialul de a transforma în mod fundamental tratamentul bolilor metabolice.

În viitor, cercetătorii vor căuta să identifice mecanismele biologice de bază care au dus la aceste efecte ale rhApoE2. Potrivit 360medical.ro, experţii spun că este probabil ca factori necunoscuți, pe lângă receptorii lipoproteinelor cu densitate scăzută, să fie implicați în reglarea dinamică a metabolismului acestor clase de lipide.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel