Sari la conținut

O proteină care poate prezice riscul de diabet și mortalitatea prin cancer

cancer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Proteina care prezice riscul de cancer și diabet

Din cuprinsul articolului

O nouă cercetare publicată în jurnalul Diabetologia, jurnalul revistei Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, afirmă că persoanele care au niveluri crescute de protasină ar putea prezenta un risc mai mare de a dezvolta diabet în comparație cu alte persoane.

Protasina se găsește în principal în celulele epiteliale care căptușesc organele și suprafețele corpului nostru. Persoanele care au un nivel ridicat de protasină și un nivel ridicat de zahăr din sânge ar putea avea, de asemenea, un risc mai mare de decese legate de cancer.

Experții au încercat să afle dacă rezultatele ar putea fi diferite în funcție de sexul persoanei, de vârstă, obiceiurile de fumat și de băut, circumferința taliei, nivelul de colesterol LDL, medicamentele antihipertensive sau nivelul tensiunii arteriale sistolice. Dar au aflat că acești factori nu contează, rezultatul s-a dovedit a fi același.

Despre studiu

Studiul este primul care examinează asocierea dintre nivelurile sanguine de protasină și mortalitatea prin cancer. Acest studiu s-a bazat pe populația generală și a analizat probe de sânge de la peste 4.000 de adulți de vârstă mijlocie din Suedia. Rezultatele studiului au fost reconfirmate după ce experții au ajuns la o concluzie.

Doctor care tratează un pacient cu cancer
Sursă foto: Creator: BSIP/UIG
Drepturi de autor: AMELIE-BENOIST / BSIP

Funcția protasinului

Experții spun că acest studiu a fost cea mai cuprinzătoare analiză în comparație cu orice alte studii făcute anterior pe acest subiect. A ajutat la punerea în lumină a noilor concepte și teorii privind legătura dintre cancer și diabet.

  • Proteina, protasin, ar putea fi un indicator al diabetului și al cancerului.
  • Protasin ar putea fi vizat pentru tratamente viitoare pentru cancer și diabet.
  • Această proteină poate stimula canalele epiteliale de sodiu care ajută la menținerea echilibrului de sodiu, volumul sanguin și tensiunea arterială în organism.
  • Această proteină este, de asemenea, cunoscută pentru a ajuta la suprimarea tumorii induse de nivelul ridicat de zahăr din sânge sau de hiperglicemie.
  • Ajută la metabolismul glucozei.

După ajustarea pentru potențiali factori de confuzie, cum ar fi sexul, obiceiurile de fumat și consumul de alcool, circumferința taliei, nivelurile de colesterol LDL, medicamentele antihipertensive sau nivelurile tensiunii arteriale sistolice, nivelurile crescute de protasină s-au dovedit a fi asociate pozitiv cu prezența diabetului.

Dr Xue Bao de la Spitalul Afiliat al Școlii de Medicină a Universității Nanjing din Nanjing, China, a declarat pentru ANI că Protasin poate deveni noul marker pentru a urmări dezvoltarea diabetului și, de asemenea, pentru a verifica riscurile de deces din cauza cancerului. Protasin este foarte ușor accesibil. Acest lucru a sporit potențialul său de a fi utilizat ca markeri de avertizare pentru anumite boli în viitor.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel