Sari la conținut

O simplă de durere de cap poate semnala ateroscleroza! Durerea într-o anumită zonă a capului, un semnal de alarmă pentru un nivel crescut de colesterol

Durerile apărute într-o anumită parte a capului pot fi un semnal de alarmă pentru un nivel ridicat al colesterolului.

Medicii susţin că unul dintre rolurile colesterului este de a ajuta la formarea celulelor, iar când vorbesc de la valori crescute ale acestui tip de grăsime în sânge se referă la un anumit tip de colesterol, aşa numitul „colesterol rău” – LDL (low-density lipoprotein).

Acesta este extrem de dăunător pentru vase de sânge şi artere, pentru că poate duce la formarea plăcilor de aterom (mici depozite de grăsime) pe pereţii lor. Efectul este blocarea fluxului normal de oxigen spre ţesuturi, crescând periculos riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Când o simplă de durere de cap poate fi un semnal de ateroscleroză?

Afecțiunea apare de multe ori la nivelul arterelor inimii (arterele coronare), dar plăcile de aterom se pot forma și la nivelul altor artere (artere periferice, carotide, aorta).

Acumularea de plăci de colesterol în sistemul circulator trece adesea neobservată, fără simptome, însă medicii au descoperit că nivelurile ridicate ale colesterolului rău pot provoca dureri de cap frecvente în special în zona cefei.

Acest simptom s-ar explica prin faptul că depozitele de colesterol pot îngroşa vasele de sânge din zona craniană, care se resimte ca o stare de disconfort, presiune şi durere în ceafă, cu risc mare de AVC.

Astfel, în cazul în care colesterolul s-a depus pe arterele carotide (care irigă creierul), pot apărea amețeli, stări de confuzie sau dureri de cap.

Totodată, excesul de colesterol în artere se poate manifesta printr-o inflamație a extremităților. De fapt, în unele cazuri acest disconfort este însoțit de amorțeală și senzație de furnicături.

Niveluri de colesterol recomandate

Nivelul colesterolului pentru adulți

Un medic poate clasifica nivelurile unei persoane ca fiind ridicate sau scăzute, limită sau sănătoase.

Colesterol total

Nivelurile totale de colesterol sub 200 mg/dl sunt sănătoase pentru adulți.

Medicii tratează valorile de 200-239 mg/dl ca fiind ridicate la limită, iar valorile de cel puțin 240 mg/dl la fel.

Colesterolul LDL

În mod ideal, nivelul colesterolului LDL ar trebui să fie mai mic de 100 mg/dl. Este posibil ca medicii să nu-și exprime îngrijorarea cu privire la nivelurile de 100-129 mg/dl pentru persoanele fără probleme de sănătate, dar pot sugera tratament în această etapă pentru persoanele cu boli de inimă sau cu factorii de risc.

Dacă valorea colesterolului unei persoane este de 130–159 mg/dl, aceasta este la limită, în timp ce valorile de 160–189 mg/dl sunt ridicate. O valoare de cel puțin 190 mg/dl este foarte mare.

HDL colesterol

Medicii recomandă menținerea nivelului HDL mai ridicat. Persoanele cu o valoare mai mică de 40 mg/dl pot avea un risc de boli de inimă.

Dacă valorile sunt de 41-59 mg/dl, medicii consideră că această limită este scăzută. Nivelurile optime de HDL sunt de 60 mg/dl sau mai mari.

Nivelul colesterolului pentru copii

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, copiii ar trebui să aibă valori ale colesterolului total sub 170 mg/dl.

Limita maximă este de 170–199 mg/dl, iar o valoare de 200 mg/dl sau peste este mare.

Nivelurile de colesterol LDL ar trebui să fie sub 110 mg/dl. Intervalul de înaltă limită este 110-129 mg/dl, iar orice valoare peste 130 mg/dl este mare.

Factori de risc ateroscleroză

Factorii de risc dobândiți ai aterosclerozei sunt:

  • Fumatul
  • Obezitatea
  • Diabetul
  • Hipertensiunea arterială
  • Nivelul ridicat de colesterol în sânge
  • Nivelul crescut de trigliceride în sânge
  • Sedentarismul
  • O inflamație prezentă în organism

https://www.youtube.com/watch?v=cLOga_mDwvs&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.doctorulzilei.ro%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel