Sari la conținut

Uleiul de măsline curăţă arterele de colesterol. Care este doza optimă zilnică

remedii naturiste pentru vergeturi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Menținerea colesterolului în parametri normali ne ajută să prevenim apariția prematură a bolilor cardiovasculare și depinde într-o măsură foarte mare și de stilul nostru de viață.

Specialiştii spun că, dacă avem o alimentație echilibrată, facem zilnic cel puțin 30 de minute de mișcare moderată, renunțăm la fumat și limităm consumul de sare și de zahăr, toate aceste alegeri ne pot ajuta să creștem colesterolul bun și să ne păstrăm tonusul fizic și psihic.

Colesterolul este o substanță care ajută la buna funcționare a organismului, atunci când se încadrează în limite optime. În general, 75% din colesterol este produs de ficat, iar restul de 25% provine din aportul alimentar.

HDL-colesterolul sau „colesterol bun” transportă colesterolul din diverse părți ale organismului înapoi la ficat, care îl metabolizează și îl înlătură din organism, vasele de sânge fiind protejate de eventualele depuneri de grăsime. LDL-colesterolul sau „colesterol rău” este implicat în transportul colesterolului către țesuturi.

Medicii atrag atenţia că, dacă este prezent în exces în organism, acesta se depune pe vasele de sânge și duce la formarea unor plăci de aterom, din cauza cărora arterele se îngustează și își pierd elasticitatea, circulația sângelui fiind îngreunată. În timp, acest proces duce la apariția unor boli cardiovasculare, precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

Pe lângă schimbarea stilului de viaţă, experţii recomandă şi alimentaţie sănătoasă, inclusiv dieta mediteraneană, care conţine ulei de măsline.

De altfel, uleiul de măsline are capacitatea de a curăţa arterele de colesterol. Medicii spanioli au stabilit şi doza optimă zilnică pentru îmbunătățirea profilului lipidic.

Conform specialiştilor, 4 linguri de ulei de măsline curăță arterele și sporește efectul pozitiv al „colesterolului bun”, prin sporirea efectului protectiv al lipoproteinelor de înaltă densitate, potrivit actualno.com.

Experimentul realizat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare Medicală Hospital del Mar din Barcelona a inclusiv aproape 300 de pacienți cu o vârstă medie de 66 de ani, care erau la risc din cauza unor probleme cardiovasculare.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de regimul alimentar:

  • primul grup a urmat o dietă mediteraneană folosind ulei de măsline;
  • al doilea – același tip de dietă, dar cu adaos de nuci;
  • al treilea, grupul de control, a urmat dieta obișnuită, dar a consumat porții reduse de carne roșie, dulciuri și produse lactate grase.

Astfel, s-a dovedit că uleiul de măsline crește efectele benefice ale colesterolului bun.

Diagnosticul de colesterol mare (hipercolesterolemie) este pus cu ajutorul unui test de sânge, și anume profilul lipidic. Acesta analizează nivelul colesterolului total, HDL, LDL și a trigliceridelor.

Valoarea colesterolului este optimă atunci când se află sub 200 mg/dL. Cu toate acestea, o valoare peste 200 mg/dL nu indică întotdeauna o valoare anormală sau o hipercolesterolemie, deoarece colesterolul crește odată cu înaintarea în vârstă.

Valoarea limită este considerată cea de 200 mg/dL+vârsta pacientului.

În general, dacă aceasta depășește 240 mg/dL, este vorba de o hipercolesterolemie. De asemenea, valoarea colesterolului LDL depășește 130 mg/dL în hipercolesterolemie.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel