Sari la conținut

O slujbă stresantă poate fi mortală: 5 tipuri de cancer legate de stresul la locul de muncă la bărbați

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Joburi stresante care cresc riscul de cancer la barbati

Tipuri de cancer legate de stresul la locul de muncă la bărbați. Cu toții experimentăm stres într-o anumită măsură când vine vorba de locurile noastre de muncă.

Acest stres legat de muncă este cauzat de numeroși factori, care variază de la ore lungi până la lipsa compensației sau a satisfacției profesionale.

Cercetătorii de la INRES (Institut national de la recherche scientifique) și de la Universitatea din Montréal sugerează că expunerea prelungită la stresul profesional poate fi legată de anumite tipuri de cancer la bărbați.

O slujbă stresantă poate fi mortală

Studiul, publicat în Preventative Medicine, a găsit o legătură cu o probabilitate crescută de cancer pulmonar, de colon, rectal, de stomac și limfom non-Hodgkin. Acest efect a fost pronunțat la cei care au fost expuși la 15 până la 30 de ani de stres legat de muncă și, în unele cazuri, la mai mult de 30 de ani.

De asemenea, acești bărbați au avut mai multe șanse să fi ocupat patru locuri de muncă sau mai multe, unii având mai mult de 12 de-a lungul carierei lor.

În SUA, cancerul de prostată este cancerul principal pentru bărbați, urmat de cancerul pulmonar, cancerul colorectal, vezica urinară și melanom, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Stresul, în special stresul pe termen lung sau cronic, promovează creșterea și răspândirea unor forme de cancer sau, cu alte cuvinte, face organismul mai susceptibil la cancer. Acest tip de stres poate slăbi sistemul imunitar și ne poate lăsa vulnerabili și la alte boli.

Cele 5 joburi care cresc riscul de cancer la bărbați

De asemenea, cercetătorii au descoperit că stresul perceput nu se limitează la volumul mare de muncă și constrângerile de timp. Serviciul pentru clienți, comisioane de vânzări, responsabilități, un temperament anxios, nesiguranța locului de muncă, probleme financiare, condiții de muncă provocatoare sau periculoase, supravegherea angajaților, conflictele interpersonale și naveta dificilă au fost toate surse de stres enumerate de participanți.

Slujbele stresante includ:

  1. inginer industrial,
  2. inginer aerospațial,
  3. lucrător în reparații de vehicule și echipamente feroviare,
  4. maistru mecanic,
  5. pompier.

O legătură între stresul la locul de muncă și cancer nu a fost găsită la participanții care au avut locuri de muncă stresante mai puțin de 15 ani.

„Studiul nostru arată importanța măsurării stresului în diferite momente din viața profesională a unui individ”, au explicat autorii studiului, într-un comunicat.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel