Sari la conținut

VIDEO. Prima baterie comestibilă, creată din vitamina B2

Vitamina B2, cărbune activat şi Nori (o algă comestibilă uscată, folosită în bucătăria japoneză) sunt doar o parte dintre componentele primei baterii reîncărcabile şi complet comestibile ce a fost creată de Institutul Tehnologic Italian (IIT) din Milano.

Prototipul acestei baterii a văzut lumina zilei în Laboratorul de Electronică Moleculară din cadrul IIT, coordonat de Mario Caironi, cu fonduri de la Consiliul European de Cercetare (ERC). Co-autorul studiului este Ivan Ilic, de la acelaşi laborator.

Această baterie reprezintă prima expresie concretă a noului domeniu al electronicelor comestibile, aflat în plină dezvoltare, se arată într-un articol din publicaţia Advanced Materials, potrivit Agerpres.

În viitor, astfel de baterii pot fi folosite pentru a alimenta puternice instrumente de diagnostic sau pentru a monitoriza calitatea alimentelor, sau chiar pentru a alimenta viitori microroboţi comestibili.

Bateria este compusă din riboflavină, cunoscută şi drept vitamina B2, care acţionează ca un anod şi respectiv quercetină, ce se găseşte în migdale şi capere, care acţionează pe post de catod.

Cărbunele activat a fost folosit pentru a mări conductivitatea electrică, în timp ce în cazul acestui prototip, electrolitul este pe bază de apă.

Semințe, ceară de albine și aur alimentar

Separatorul, necesar pentru orice baterie pentru a evita producerea de scurtcircuite, este alcătuit din seminţe de Nori, algă folosită de obicei pentru a pregăti sushi.

Electrozii sunt încapsulaţi în ceară de albine, din care ies două contacte din aur alimentar (folosit de obicei pentru decoruri în patiserie) pe un suport derivat din celuloză.

Prototipul bateriei funcționează la 0,65 volți, ceea ce este prea scăzut pentru a cauza probleme în interiorul corpului uman. Oferă un curent de 48 de microamperi timp de până la 12 minute și poate alimenta un LED mic sau alte dispozitive electronice în miniatură. Echipa lucrează acum pentru a crește capacitatea.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel