Sari la conținut

Oameni forțați să-și scoată singuri dinții, pe măsură ce tot mai mulți stomatologi merg la privat. De ce sunt dinții importanți pentru sănătatea noastră

Oameni forțați să-și scoată singuri dinții, pe măsură ce tot mai mulți stomatologi merg la privat. De ce sunt dinții importanți pentru sănătatea noastră.

Din cauza pandemiei, mii de stomatologi din Marea Britanie au încetat să ofere îngrijire (în cadrul Serviciului de Sănătate al țării numit NHS), lăsând milioane de oameni care nu își pot permite tratament privat, fără acces la servicii de sănătate vitale.

 

Oameni forțați să-și scoată singuri dinții pe măsură ce tot mai mulți stomatologi merg la privat

Potrivit unui raport din Channel 4 News, Asociația Stomatologică Britanică le-a transmis parlamentarilor că contractele viciate înseamnă că mulți stomatologi văd acum că demersul privat este singura opțiune.

Și totuși, cum se descursă oamenii care nu-și permit o vizită la stomatolog? Ce se întâmplă atunci când au nevoie de o curățare sau o plombă dentară, de exemplu? O pacientă a spus corespondentului Channel 4 că tocmai s-a dus să cumpere medicamente pentru anestezie de la o farmacie și și-a scos un molar care îi provoca dureri chinuitoare.

Într-un alt caz, tot din Marea Britanie, Daily Mail relatează că un bărbat și-a scos propriul dinte. Bărbatul a fost nevoit să-și scoată propriul dinte cu cleștele după ce s-a chinuit să obțină o programare la dentist. El știa că are nevoie de îngrijiri medicale când unul dintre dinții i s-a spart în timp ce mânca, dar i s-a spus să aștepte pe fondul restanțelor de Covid.

De ce sunt dinții extrem de importanți

Dinții au numeroase funcții foarte importante. Dinții ne permit sa urmăm o alimentație sănătoasă și să fim bine hrăniți prin pregătirea alimentelor pe care le consumăm pentru înghițire și digestie.

Dinții nu sunt în gura noastră doar pentru un zâmbet perfect. Aceștia îndeplinesc funcții foarte importante pentru întreaga bunăstare.

1. Conectați la creier prin intermediul nervilor: O ființă umană adultă medie are un total de 32 de dinți în gură. 8 sunt incisivi, 4 sunt canini, 8 sunt premolari și 12 sunt molari. Dinții ne modelează și linia maxilarului și stimulează nervii care se încrucișează și ajung la creier.

2. Dinții ajută la digestie: Când pui mâncare în gură, dinții o apucă imediat. Ei țin în siguranță mâncarea și o macină în bucăți. În acest proces, glandele salivare se activează, iar alimentele sunt amestecate bine cu salivă și sucuri digestive. Apoi se înghite în siguranță bolul alimentar cu ajutorul limbii.

3. Dinții ne ajută să rămânem bine hrăniți: Asta pentru că dinții ne permit să mâncăm o varietate de alimente. Diverse texturi, cum ar fi carnea, peștele, fructele crocante, pâinea prăjită, nucile etc. pot fi savurate cu aromă maximă și digerate bine doar dacă dinții vă sunt în ajutor.

4. Dinții ajută în vorbire: Mai multe sunete și componente ale vorbirii sunt imposibile fără existența dinților care ajută limba. Vorbirea devine greoaie dacă lipsesc dinții.

5. Ne ajută să mâncăm o varietate de alimente: Este foarte clar că nu ne putem bucura să mâncăm anumite alimente dacă nu avem dinți. Prin urmare, dinții joacă un rol foarte important în a ne ajuta să ne bucurăm de alimentele pe care le consumăm. Pe lângă aceasta, există și problema mai serioasă de a nu putea mânca anumite tipuri de alimente hrănitoare ca urmare a absenței dinților. Și acest lucru va duce automat la o sănătate precară din cauza lipsei unei anumite nutriții vitale din anumite alimente.

6. Secvența dinților ne modelează linia maxilarului: Dinții ne încadrează linia maxilarului și ne sporesc frumusețea feței: Dinții noștri joacă un rol major în aspectul nostru. Se știe că arătăm mai frumoși cu majoritatea celor 32 de dinți în gură sau cu toți decât să nu-i avem deloc. Frumusețea feței este sporită de un zâmbet cu dinți. Practic, dinții noștri ne îmbunătățesc aspectul.

Sfaturi pentru îngrijirea corectă a dinților

Iată câteva sfaturi bune pentru îngrijirea dentară.

1. Spălați-vă dinții de mai multe ori pe zi cu o pastă de dinți pe bază de fluor.

2. Folosirea aței dentare în fiecare zi (studiile spun că poate ajuta la îndepărtarea afecțiunilor cardiace).

3. Fă vizite regulate la cabinetul dentistului tău.

4. Folosiți frecvent o apă de gură fără alcool pentru a vă clăti gura.

5. Renunțați la țigări și la toate și produsele care dau dinților o pată urâtă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel