Sari la conținut

Oamenii care dorm într-un anume fel sunt mai comunicativi, mai fericiți și mai sănătoși. Tu faci parte dintre ei?

sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
poziţia în timpul somnului este importanta

Oamenii care dorm într-un anume fel sunt mai fericiți și mai sănătoși. Tu faci parte dintre ei?

Neuroștiința spune că oamenii care dorm într-un anume fel au un mare avantaj, dar majoritatea oamenilor fac totul invers. Este vorba de o schimbare simplă, dar „simplu” nu înseamnă întotdeauna „ușor”.

Potrivit unui studiu al Școlii de Psihologie a Universității din Ottawa, așa-zișii „oameni de dimineață” care se culcă devreme și se trezesc devreme au un avantaj care nu a fost documentat înainte, față de cei care stau treji până târziu.

Oamenii care dorm într-un anume fel sunt mai fericiți și mai sănătoși. Tu faci parte dintre ei?

Pe scurt, „odată ce luați în considerare factorii cheie, inclusiv ora de culcare și vârsta… „oamenii de dimineață” tind să aibă o capacitate verbală superioară”, explică dr. Stuart Fogel, profesor în neuroștiință la Universitatea din Ottawa.

„Acest rezultat a fost surprinzător pentru noi și arată că acest lucru este mult mai complicat decât credea cineva înainte.”

Oricât de mult le place „oamenilor de noapte” să creadă că obținem un fel de avantaje stând până târziu, adevărul este că, de obicei, știința merge în sens invers. De exemplu:

  • Un studiu de la Northwestern University a descoperit că oamenii care se trezesc mai devreme – și, prin urmare, au mai multă expunere la lumina dimineții – „au un indice de masă corporală (IMC) semnificativ mai scăzut decât cei care au avut cea mai mare parte a expunerii la lumină mai târziu în cursul zilei”.
  • Un studiu de la Universitatea din Toronto pe peste 800 de persoane pe o perioadă de doi ani – atât cei care se trezesc devreme, cât și cei care se trezesc târziu – a constatat că „cei care preferă să se trezească mai devreme duc o viață mai fericită și mai sănătoasă decât omologii lor care aleg să doarmă. și trezește-te mai târziu.”
  • Iar un studiu de la Universitatea din Birmingham a descoperit că „oamenii de noapte” pot avea o conexiune mai scăzută a creierului în repaus, ceea ce duce la „reacții mai lente și somnolență crescută pe parcursul orelor unei zile de lucru tipice”.

Din fericire, se pare că există câțiva pași foarte simpli pe care cei care se trezesc târziu îi pot face pentru a se transforma în oameni cărora le este mai confortabil să se trezească devreme.

3 măsuri simple pentru un somn sănătos

Rafael Pelayo, profesor clinic de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford, a explicat recent mecanismul de transformare dintr-o persoană nocturnă, într-una matinală, pentru revista Stanford.

1. Începeți cu ora la care doriți să vă treziți.

„Este mai ușor să blochezi un timp de trezire decât să forțezi un timp de somn… Ora de culcare este ora la care te bagi în pat”, explică el. „Timpul de somn este totalitatea întregului timp petrecut dormind în acel pat până când ieși din el.”

2. Lucrează înapoi pentru a-ți oferi între șapte și nouă ore de somn.

Apoi, nu te lăsa să te bagi în pat până nu este timpul să dormi.

3. Ridică-te imediat când este timpul să te trezești.

Aceasta ar putea fi cea mai grea parte, așa că Pelayo sugerează două idei:

  • În primul rând, NU lăsați ceasul cu alarmă (sau telefonul) la îndemână, pentru a evita să apăsați „amânare” și creați o rutină în care primul lucru pe care îl faceți în fiecare zi este plăcut. , așa că vei fi nerăbdător să te ridici din pat și să o faci.
  • În cele din urmă, iată decizia: angajați-vă pentru noul dvs. program timp de cel puțin șase săptămâni.

„Oamenii fac lucruri timp de trei până la patru zile și spun: „Oh, nu a funcționat”, a spus Pelayo pentru revista Stanford. „Dar creierul nostru nu este menit să aibă astfel de schimbări atât de repede”.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: