Sari la conținut

Oamenii de ştiinţă au dat verdictul: acesta este cel mai SĂNĂTOS aliment din lume!

dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Oamenii de ştiinţă susţin că există un aliment extrem de sănătos care conţine mai mult calciu decât laptele și protejează sănătatea cardiovasculară.

Deși pare a fi un aliment mic și cu puține calorii, planta acvatică, cunoscută științific sub numele de Nasturtium officinale, Năsturelul ascunde în interiorul său o proporție impresionantă de vitamine, potrivit „Adevărul”.

Planta își are originea în Europa și Asia Centrală, unde crește în mod natural în jurul izvoarelor și cursurilor de apă. La noi, planta este utilizată ca salată şi se mai numește și brâncuță, măcriș de baltă sau năsturaș.

De-a lungul timpului, Năsturelul a fost consumat de diverse culturi, datorită proprietăților sale medicinale, dar astăzi nu este foarte cunoscut în bucătăria românească, desi pe vremuri era foarte popular, atât ca ingredient culinar, cât și ca remediu tradițional.

În Germania, planta este cunoscută ca „planta scorbutului”, deoarece marinarii obișnuiau să păstreze semințele de năsturel așezate între pături umede, care germinau în două sau trei zile, prevenind astfel apariția acestei boli.

Conține mai mult calciu decât laptele

Năsturelul este un diuretic natural, care elimină în mod natural toxinele din organism. În plus, s-a demonstrat ştiinţific că are mai mult calciu decât laptele, dar și 15 vitamine esențiale.

Injecțiile subcutanate (hipodermice) cu suc proaspăt din această plantă au efect de antidot contra nicotinei, ducând și la scăderea glicemiei în diabetul zaharat. Planta este folosită și în tratamentul bolilor de piele.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea William din New Jersey și publicat în revista Preventing Chronic Disease, năsturelul este considerat cel mai sănătos din lume.

Cercetarea a evaluat densitatea nutrițională a 41 de fructe și legume, iar năsturelul a obținut cel mai mare punctaj. El se remarcă prin numeroase beneficia nutriționale, fiind o sursă bogată în vitamine li minerale esențiale, precum A, C, E și K, calciu, fier și acid folic, toate vitale pentru funcționarea corectă a organismului și prevenirea bolilor.

Năsturelul întărește sistemul imunitar prin conținutul ridicat de vitamina C, are proprietăți anticancerigene și are un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare, ajutând la reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale.

De asemenea, nitrații din năsturel îmbunătățesc funcția endotelială și circulația sângelui, contribuind la o inimă mai sănătoasă.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel