Sari la conținut

Oamenii de știință au descoperit ce provoacă Alzheimer. Un singur aliment poate opri boala!

Boala Alzheimer
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Boala ALZHEIMER este o afecțiune care schimbă viața, care în stadii avansate le răpește pacienților independența. Până în prezent, cauzele afecțiunii rămân greu de înțeles. Cu toate acestea, noi descoperiri au descoperit un nou „contributor major” la neurodegenerare.

Cifrele oficiale sugerează că în prezent există aproximativ 900.000 de persoane cu demență în Marea Britanie, iar numărul este estimat să crească la 1,6 milioane de oameni până în 2040. O caracteristică majoră a bolii este pierderea memoriei, dar simptomele nu se opresc aici. Deși nu există o modalitate sigură de a preveni boala, noi descoperiri au sugerat că o sursă alimentară ar putea opri neurotoxinele dăunătoare.

În cel mai recent studiu publicat în Frontiers in Neurology, cercetătorii au descoperit că o moleculă derivată din bacterii din tractul gastrointestinal uman poate genera o neurotoxină cunoscută sub numele de BF-LPS.

Potrivit Centrului de Științe ale Sănătății al Universității de Stat din Louisiana, neurotoxina poate fi un „contributor major la boala Alzheimer”.

Doctorul Walter J Lukiw, de la LSU Health New Orleans Neuroscience Center și Departamentele de Biologie celulară și Anatomie, Neurologie și Oftalmologie au condus cercetarea.

El a remarcat: „LPS-urile, în general, sunt probabil cele mai puternice glicolipide nevrotice proinflamatorii direcționate microbian cunoscute.

Multe laboratoare, inclusiv al nostru, au detectat diferite forme de LPS în neutronii din creierul uman afectat de boala Alzheimer”.

Cercetătorii au identificat calea neurotoxinei de la intestin la creier și modul în care se comportă odată ce a ajuns la organ.

Ei au descoperit că declanșează inflamația în celulele creierului și inhibă proteinele care susțin integritatea celulelor.

Un deficit al acestei proteine duce ulterior la atrofia celulelor și, în cele din urmă, la moartea acestora, un mecanism observat frecvent la pacienții cu boala Alzheimer.

Descoperirile lor sugerează, de asemenea, că un aport adecvat de fibre alimentare poate împiedica procesul.

Acest lucru se datorează faptului că abundența Bacteroides Fragilis în microbiom, sursa neurotoxinei BF-LPS, poate fi reglată prin aportul de fibre alimentare.

Echipa a concluzionat că cercetările suplimentare asupra acestei conexiuni ar putea duce la noi strategii diagnostice și terapeutice în managementul clinic al bolii Alzheimer.

Microbiota intestinală este termenul științific pentru microorganismele care trăiesc în intestin și cuprinde aproximativ 100 de trilioane de organisme.

Împreună, aceste organisme joacă un rol important în imunitate, digestia alimentelor, metabolism și semnalizare neurologică, printre alte procese biologice.

Analizele anterioare ale microbiomului intestinal la persoanele cu boala Alzheimer au relevat o diversitate redusă de microbi.

Un raport publicat în revista Scientific Reports în 2017, a constatat, de asemenea, că pacienții tind să aibă niveluri scăzute de Firmicutes și Bifidobacterium și niveluri mai ridicate de Bacteroidetes.

S-a constatat că microbiomul intestinal al persoanelor cu demență avea mai multe bacterii proinflamatorii și mai puține bacterii antiinflamatorii.

Unde găsiți fibre alimentare:

Potrivit British Nutrition Foundation: „Adulților din Marea Britanie li se recomandă să consume 30 de grame de fibre pe zi, dar în prezent consumă aproximativ 20 de grame pe zi, în medie.

„De asemenea, copiii mănâncă mai puține fibre decât cele recomandate.”

Fibrele alimentare se referă la un grup complex de substanțe din alimentele vegetale care nu pot fi descompuse complet de enzimele digestive umane și, prin urmare, trec prin colon.

Fibrele insolubile sunt considerate o sursă de fibre de top pentru intestin, deoarece ajută la echilibrarea pH-ului din intestin, ajutând la prevenirea inflamației acestuia.

Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire din Marea Britanie, dieta MIND se concentrează pe alimentele pe bază de plante legate de prevenirea demenței.

Încurajează consumul din 10 grupuri de alimente sănătoase:

  • Legume cu frunze verzi
  • Alte legume
  • Fructe de pădure
  • Cereale integrale
  • Păsări de curte
  • Fasole
  • Nuci
  • Vin
  • Ulei de masline

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel