Sari la conținut

Oamenii de știință au descoperit în sfârșit secretul îmbătrânirii sănătoase

dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Secretul îmbătrânirii sănătoase: o schimbare a dietei de la glucoză la galactoză a redus semnele de îmbătrânire în celulele de drojdie, fără a necesita restricție calorică.

Cercetătorii de la Institutul Babraham propun o legătură alternativă între dietă și îmbătrânire pe baza studiilor efectuate în drojdie.

Drojdiile sunt organisme model bune pentru studiul îmbătrânirii, deoarece au multe din aceleași mașini celulare ca animalele și oamenii.

Oamenii de știință susțin că această cale de cercetare în drojdie îi ajută să caute o modalitate mai realizabilă de a îmbunătăți îmbătrânirea sănătoasă prin dieta, în comparație cu restricția calorică susținută și severă, deși este nevoie de mai multe cercetări.

Oamenii de știință au descoperit în sfârșit secretul îmbătrânirii sănătoase

Dr. Jon Houseley și echipa sa și-au publicat experimentele, arătând că îmbătrânirea sănătoasă este realizabilă prin schimbarea dietei fără restricții prin potențial optimizare a dietei și că starea de rău nu este o parte inevitabilă a procesului de îmbătrânire.

Oamenii de știință știu de mult că restricția calorică (consumul intenționat de mult mai puține calorii decât în mod normal fără a deveni subnutriți) îmbunătățește sănătatea mai târziu în viață și poate chiar prelungi viața.

Cu toate acestea, studiile la șoareci arată că restricția calorică chiar trebuie menținută pe tot parcursul vieții pentru a obține acest impact, iar beneficiile pentru sănătate dispar atunci când se reia o dietă normală.

Noile cercetări efectuate de dr. Houseley în drojdie sugerează că o alternativă la restricția calorică poate duce la îmbunătățirea sănătății pe parcursul ciclului de viață.

„Arătăm că dieta la începutul vieții poate schimba drojdia pe o traiectorie mai sănătoasă. Dând drojdiei o dietă diferită, fără a restricționa caloriile, am reușit să suprimăm senescența, când celulele nu se mai divid și pierderea aptitudinii în celulele îmbătrânite”, a spus dr. Dorottya Horkai, cercetător principal al studiului, potrivit neurosciencenews.com

În loc să cultive drojdie pe dieta lor obișnuită bogată în glucoză, cercetătorii și-au schimbat dieta cu galactoză și au observat că multe modificări moleculare care însoțesc în mod normal îmbătrânirea nu au avut loc.

Celulele crescute pe galactoză au rămas la fel de apte ca și celulele tinere chiar și la sfârșitul vieții, în ciuda faptului că nu mai trăiesc, ceea ce arată că perioada de sănătate deficitară spre sfârșitul vieții a fost redusă dramatic.

„În mod esențial, schimbarea dietei funcționează numai atunci când celulele sunt tinere și, de fapt, dieta face o diferență mică la drojdia veche.

Este greu de transpus ce înseamnă tinerețea între drojdie și oameni, dar toate aceste studii indică aceeași tendință – să trăiești o viață lungă și sănătoasă, o dietă sănătoasă de la o vârstă fragedă face diferența”, explică Dr Houseley.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel