Oamenii de știință au descoperit o proprietate neașteptată a uleiului de măsline asupra ficatului și colesterolului

Adevărul despre uleiul de măsline. Oamenii de știință au descoperit o proprietate neașteptată a uleiului de măsline asupra ficatului și colesterolului

Nucile, fructele și legumele sunt benefice pentru persoanele cu risc crescut de boli de inimă pentru a-și reduce nivelul de grăsime corporală. Iar uleiul de măsline este unul dintre produsele care trebuie să fie prezente în această dietă.

Oamenii de știință de la Universitatea din Florida și Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi au studiat în detaliu beneficiile unei diete pe bază de plante pentru persoanele cu risc de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice, scrie Sciencealert.

Studiu nou despre beneficiile uleiului de măsline

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Există puține dovezi că uleiul de măsline combinat cu alimente integrale, pe bază de plante, este benefică pentru persoanele cu factori de risc pentru boli de inimă.

În acest context, cercetătorii au studiat 40 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, care au fost hrăniți 8 săptămâni cu o dietă vegană atent formulată: o lună cu o dietă care a constat din patru linguri suplimentare de ulei de măsline pe zi și o lună cu o dietă scăzută.

Diete cu conținut scăzut de ulei de măsline

Atât dietele cu conținut scăzut de ulei de măsline, cât și cele bogate în ulei de măsline au dus la profiluri cardiometabolice îmbunătățite (care acoperă colesterolul, zahărul din sânge și inflamația) în comparație cu nivelurile dinainte de dietă. Interesant este că ordinea în care au fost administrate dietele a afectat modul în care nivelul colesterolului s-a schimbat față de valoarea inițială la începutul studiului.

Începerea dietei cu o cantitate relativ mare de ulei de măsline și trecerea apoi la mese cu ulei de măsline puțin sau deloc a dus la o reducere a nivelului de colesterol „rău” al voluntarilor. Iar consumul redus de ulei de măsline sau evitarea acestuia împiedică reducerea nivelului de colesterol „rău”.

Potrivit cercetătorilor,  o cantitate mică de grăsimi saturate găsită în uleiul de măsline extravirgin poate împiedica ficatul să se ocupe de colesterolul rău, determinând creșterea acestuia în sânge, ceea ce poate crește riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

„Scăderea consumului de ulei de măsline virgin poate produce reduceri mai mari ale nivelului de lipide decât un consum relativ mai mare”, au declarat cercetătorii.

„Deși ambele diete au îmbunătățit fenotipul metabolic, intervenția cu conținut scăzut de ulei de măsline poate oferi o reducere superioară a colesterolului rău la persoanele cu cel mai mare risc de boli de inimă”, au observat cercetătorii.

Recent Posts

HOROSCOP 16-22 septembrie: Zodiile lovite de NOROC

Săptămâna 16-22 septembrie 2024 va fi deosebit de favorabilă pentru nativi ai horoscopului. Patru zodii…

8 ore ago

Un nutriționist celebru demontează „Mitul Cinei”. Reguli sparte

„Mitul cinei” a fost demontat de către medicul Adrian Copcea. Este vorba despre faptul că…

8 ore ago

ANM, în alertă! Ciclonul care face ravagii în Europa ajunge în România

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că ciclonul irlandez care a face…

9 ore ago

Alertă la graniţă! Toate mașinile care intră din Bulgaria vor fi dezinfectate obligatoriu

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat de urgență Centrul Național…

9 ore ago

TOP 5 alimente şi condimente care subțiază sângele precum medicamentele

Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii…

10 ore ago

Bolile inflamatorii intestinale, mai bine diagnosticate de AI decât medicii (STUDIU)

Medicina viitorului pare din ce în ce mai promiţătoare, iar inteligența artificială (AI) va putea…

10 ore ago

Citeste si: