marți, iulie 27, 2021

Un stimulator cardiac wireless, care se poate dizolva în corp, a fost creat pentru pacienţii care au nevoie doar temporar de ajutor pentru a îşi regla bătăile inimii, relatează The Guardian.

De când a fost implantat

primul stimulator cardiac în 1958, milioane de oameni au beneficiat de aceste dispozitive. Conform auditului național pentru gestionarea ritmului cardiac, 32.902 stimulatoare cardiace au fost implantate pentru prima dată în Marea Britanie doar în anul 2018-19.

Dar, în timp ce unii oameni au nevoie de stimulatoare cardiace permanente, alții au nevoie de ele pentru câteva zile sau săptămâni – de exemplu, după o intervenție chirurgicală pe cord deschis.

„După o perioadă de risc critic, funcţionalitatea de stimulare nu mai este necesară”, a spus profesorul John A Rogers de la Northwestern

University din Illinois, Statele Unite, co-autor al studiului care dezvăluie noul model.

În timp ce stimulatoarele cardiace pot fi deja utilizate pentru perioade temporare, experții spun că există probleme, inclusiv faptul că cablurile plasate prin piele pot prezenta un risc de infecție. Alimentarea externă și sistemul de control pot fi deconectate accidental, iar țesutul cardiac poate fi deteriorat atunci când dispozitivul este îndepărtat.

Acum, cercetătorii spun că au dezvoltat un stimulator cardiac fără baterii care poate fi implantat direct pe suprafața inimii și absorbit de corp

atunci când nu mai este necesar. Dispozitivul – despre care Rogers a spus că ar costa aproximativ 100 USD (70 GBP) – nu conține cabluri și poate fi controlat și programat din exteriorul corpului.

Oamenii de ştiinţă care au creat aparatul spun că dispozitivul, care este subţire, flexibil şi cântăreşte mai puţin de jumătate de gram, a fost făcut din materiale precum magneziu, siliciu şi un polimer cunoscut sub numele de PLGA, toate acestea fiind compatibile cu corpul, dar care suferă reacţii chimice care le permit să se dizolve şi să fie absorbite în timp.

Dispozitivul, care seamănă

cu o minusculă rachetă de tenis, este alimentat de o tehnologie fără fir, similară cu cea folosită pentru încărcarea wireless a telefoanelor sau periuţelor de dinţi electrice.

Ultimele stiri

Parteneri