Sari la conținut

Oamenii de știință au dezvoltat un stimulator cardiac fără fir care se dizolvă în corp. Pentru cine va fi ideal acest dispozitiv?

Un stimulator cardiac wireless, care se poate dizolva în corp, a fost creat pentru pacienţii care au nevoie doar temporar de ajutor pentru a îşi regla bătăile inimii, relatează The Guardian.

De când a fost implantat primul stimulator cardiac în 1958, milioane de oameni au beneficiat de aceste dispozitive. Conform auditului național pentru gestionarea ritmului cardiac, 32.902 stimulatoare cardiace au fost implantate pentru prima dată în Marea Britanie doar în anul 2018-19.

Dar, în timp ce unii oameni au nevoie de stimulatoare cardiace permanente, alții au nevoie de ele pentru câteva zile sau săptămâni – de exemplu, după o intervenție chirurgicală pe cord deschis.

„După o perioadă de risc critic, funcţionalitatea de stimulare nu mai este necesară”, a spus profesorul John A Rogers de la Northwestern University din Illinois, Statele Unite, co-autor al studiului care dezvăluie noul model.

În timp ce stimulatoarele cardiace pot fi deja utilizate pentru perioade temporare, experții spun că există probleme, inclusiv faptul că cablurile plasate prin piele pot prezenta un risc de infecție. Alimentarea externă și sistemul de control pot fi deconectate accidental, iar țesutul cardiac poate fi deteriorat atunci când dispozitivul este îndepărtat.

Acum, cercetătorii spun că au dezvoltat un stimulator cardiac fără baterii care poate fi implantat direct pe suprafața inimii și absorbit de corp atunci când nu mai este necesar. Dispozitivul – despre care Rogers a spus că ar costa aproximativ 100 USD (70 GBP) – nu conține cabluri și poate fi controlat și programat din exteriorul corpului.

Oamenii de ştiinţă care au creat aparatul spun că dispozitivul, care este subţire, flexibil şi cântăreşte mai puţin de jumătate de gram, a fost făcut din materiale precum magneziu, siliciu şi un polimer cunoscut sub numele de PLGA, toate acestea fiind compatibile cu corpul, dar care suferă reacţii chimice care le permit să se dizolve şi să fie absorbite în timp.

Dispozitivul, care seamănă cu o minusculă rachetă de tenis, este alimentat de o tehnologie fără fir, similară cu cea folosită pentru încărcarea wireless a telefoanelor sau periuţelor de dinţi electrice.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: