Sari la conținut

Oamenii de știință, avertisment despre variola maimuței: Pacienții pot elimina încărcături virale mari. Care sunt cele mai periculoase zone

Oamenii de știință, avertisment despre variola maimuței: Pacienții pot elimina încărcături virale mari. Care sunt cele mai periculoase zone.

Pacienții cu variola maimuței sunt susceptibili de a elimina încărcături virale mari care pot fi „potențial” infecțioase, au descoperit oamenii de știință germani.

Echipa, inclusiv de la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf (UKE) și Institutul Bernhard-Nocht pentru Medicină Tropicală (BNITM), a analizat camerele de spital a doi pacienți cu variola maimuțelor.

Oamenii de știință, avertisment despre variola maimuței: Pacienții pot elimina încărcături virale mari

Ei au tamponat suprafețele camerelor, inclusiv băile lor și anticamerele adiacente, unde lucrătorii se schimbau și ieșeau din echipamentul de protecție individuală.

Descoperirile, publicate în jurnalul Eurosurveillance, au arătat că toate suprafețele atinse direct de mâinile pacienților au prezentat contaminare virală cu cele mai mari încărcări detectate în ambele băi.

Care sunt cele mai periculoase zone

Încărcătura virală a fost cea mai mare în băile pacienților, în special pe scaunele de toaletă sau pârghiile de control ale chiuvetei sau ale dozatorului de săpun.

Virusul a fost detectat și pe scaunele pacienților, pe țesăturile din camerele acestora (prosoape, cămăși, fețe de pernă) și pe telefonul mobil al unui pacient.

Un anumit grad de ADN viral a fost găsit, de asemenea, „pe toate celelalte suprafețe investigate din camerele pacienților, deși nu se știa la momentul testării dacă și în ce măsură pacienții au atins și aceste suprafețe, au scris cercetătorii în lucrare. În anticameră, toate punctele de contact cu mâna examinate au dat rezultate PCR pozitive.

Urme de ADN viral au fost identificate pe mânerul ambelor uși din anticameră situate pe coridorul secției, în afara anticamerului. Echipa a remarcat că în prezent nu există „date definitive” cu privire la cantitatea de încărcătură virală necesară pentru a transmite variola maimuței.

Aceasta înseamnă că, deși variola maimuțelor a fost găsită pe mai multe suprafețe din camerele pacienților, infecția nu s-ar produce neapărat prin atingerea lor”, susțin cercetătorii.

Pacienții internați în spital răspândesc cea mai mare cantitate de virus în mediu

Totuși, aceștia au mai remarcat că suprafețele contaminate au „potențialul de a fi infecțioase” și „nu poate fi exclus ca contactul lor cu pielea sau membranele mucoase deosebit de deteriorate, să poată duce la transmitere”.

Descoperirile studiului sunt „absolut o dezvoltare așteptată” și că „în afara zonelor foarte puternic contaminate, este puțin probabil ca suprafețele din comunitate să prezinte un risc ridicat de transmitere”, a spus Hugh Adler, de la departamentul de științe clinice de la Liverpool School. de Medicină Tropicală.

„Pacienții cu leziuni cutanate extinse internați în spital sunt probabil să răspândească cea mai mare cantitate de virus în mediu. Pacienții cu boală mai ușoară ar putea răspândi mai puțin; nu știm încă”, a spus Adler

„Persistența virală a variolei maimuței pe suprafețe este deja bine cunoscută în cercurile sănătății publice, iar ghidurile actuale de sănătate publică pentru persoanele care se autoizolează acasă includ recomandări despre cum să spălați rufele și măsuri care trebuie luate pentru a preveni transmiterea la contactele casnice”, a mai spus Adler.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.