luni, noiembrie 28, 2022

Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, explică de ce este important să acționăm rapid atunci când pierdem controlul asupra kilogramelor. Obezitatea este o creștere exagerată a greutății corporale. Afecțiunea constituie un factor de risc în diabetul zaharat, patologia cardiovasculară și arterioscleroză.

Obezitatea, la fel de periculoasă ca fumatul
„În afară de tutun, poate că nu există un rău mai mare pentru sănătatea colectivă în lume decât obezitatea. Efectele obezității asupra sănătății sunt multe și variate și au un impact negativ real și de durată asupra oamenilor și a generațiilor viitoare.

Te-ar mai interesa: De ce apar durerile de genunchi și care sunt cele ...

În Statele Unite, spre exemplu, la adulții cu vârsta de sub 70 de ani, un studiu realizat de Universitatea Harvard arată că, după fumat, obezitatea este a doua cauză în ceea ce privește numărul de decese pe care le provoacă anual. Pe măsură însă ce numărul fumătorilor pare să scadă la nivel mondial, iar ratele de obezitate continuă să crească, numărul deceselor cauzate de obezitate îl poate depăși curând pe cel al deceselor cauzate de fumat.

Obezitatea cauzează sau este strâns legată de apariția unui număr mare de afecțiuni cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, astmul, apneea, calculii biliari, pietrele la rinichi, infertilitatea și până la 11 tipuri de cancere, inclusiv leucemie, cancer de sân și de colon. Nu mai puțin reale sunt efectele sociale și emoționale ale obezității. Vorbim aici despre bullying, discriminare, calitatea mai scăzută a vieții și predispoziția la depresie”, adaugă medicul chirurg Mihai Ionescu.

Te-ar mai interesa: Şocant! O dietă săracă în carbohidrați poate creșt...

Cum ne afectează obezitatea?

„Obezitatea are efecte negative grave asupra întregului organism. Tocmai de aceea, este important să acționăm cât mai rapid atunci când suferim de obezitate. Să facem tot ce ne stă în putință pentru a slăbi cât mai repede, dietă, sport sau intervenție chirurgicală rapidă de reducere a volumului stomacului, pe care o realizăm, astfel încât aceste efecte negative să nu devină ireversibile”, atrage atenția specialistul. Iată câteva dintre efectele obezității asupra organismului!

Te-ar mai interesa: Constipație și dureri de spate în zona lombară: ce...

Risc de atac vascular cerebral

Excesul de greutate sau obezitatea crește foarte mult riscul de accident vascular cerebral (AVC), care apare atunci când sângele nu mai circulă către creier.

Grăsimea depozitată în jurul gâtului poate micșora căile respiratorii, fapt ce poate îngreuna respirația mai ales pe timp de noapte. Această afecțiune se numește apnee în somn. Respirația se poate opri chiar, pentru perioade scurte de timp, la persoanele ce suferă de apnee.

Te-ar mai interesa: De ce e bine să mănânci semințe de floarea-soarelu...

Boli ale inimii
La persoanele cu obezitate, inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sânge în corp. Acest lucru duce la hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este principala cauză a accidentului vascular cerebral.

Tensiunea arterială ridicată poate face ca vasele de sânge care transportă sângele către inimă să se îngusteze și să devină mai dure. Arterele întărite, numite și ateroscleroză, pot crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Hipertensiunea arterială poate provoca, de asemenea, boli renale cronice, potrivit click.ro.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Experimentul secret cu care cerce...

Boli digestive
Obezitatea este asociată cu un risc mai mare de apariție a bolii de reflux gastroesofagian. Aceasta apare atunci când acidul din stomac ajunge în esofag, cauzând probleme serioase.

În plus, obezitatea crește riscul de apariție a calculilor biliari, problemă pentru care în multe cazuri este nevoie de intervenție chirurgicală.

De asemenea, grăsimea se poate acumula în jurul ficatului și poate duce la leziuni hepatice, țesut cicatricial și chiar insuficiență hepatică.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private