luni, iunie 14, 2021

Cu toții avem un obicei banal pe care îl facem în bucătărie, dar care ne pune viața în pericol: spălatul cărnii de pui înainte de a fi gătită.

Potrivit unui raport al Departamentului Agriculturii al Statelor

Unite ale Americii și al Universității de Stat din Carolina de Nord, carnea de pui nu ar trebui spălată, întrucât crește riscul de intoxicație alimentară.

Expertii avertizeaza ca aceasta practica raspandeste bacteria campylobacter pe maini, pe suprafetele de lucru, pe haine si pe echipamentul de gatit.

”Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, acest studiu arată că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a explicat secretarul adjunct al USDA, pentru securitatea alimentelor Mindy Brashears.

Un sondaj online, la care au participat 4500 de adulti din Marea Britanie, a constatat ca 44% dintre acestia spalau carnea inainte de preparare.

Bacteria afecteaza aproximativ 280.000 de persoane din Marea Britanie in fiecare an, dar doar 28% din participantii la sondaj au auzit de aceasta, conform BBC.

Doar o treime dintre persoanele participante stiau ca pasarile de curte sunt principala sursa a bacteriei. Cu toate acestea, 90% auzisera de salmonela si e.coli.

Majoritatea au spus ca spalau carnea de pui pentru a indeparta mizeia si microbii.

Campylobacter reprezinta cea mai comuna

forma de intoxicatie alimentara din Marea Britanie. Majoritatea cazurilor provin de la pasarile de curte.

Simptomele includ diaree, dureri de stomac, crampe, febra si starea generala de rau.

In general, persoanele infectate sunt bolnave pentru cateva zile, dar exista cazuri in care simptomele se transforma in probleme de sanatate pe termen lung, inclusiv sindromul de intestin iritabil si sindromul Guillain-Barre, o afectiune grava a sistemului nervos.

Același avertisment a fost lansat și de Catherine Brown, director executiv la Food Standards Agency din Marea Britanie.

“Spălatul

cărnii crude de pui este o practică comună[…] Le recomandăm oamenilor să nu o mai spele și încercăm să îi facem pe aceștia să conștientizeze riscul bacteriei campylobacter[…] Campylobacter este o problema serioasă. Această poate cauza boli serioase și chiar și moartea”, a atras atenția expertul.

Pe lângă faptul că n-ar trebui să speli carnea de pui, experții recomandă ca aceasta să fie pregătită după alte alimente, precum fructe și legume și ar trebui folosit un tocător doar pentru carnea crudă. De asemenea, înainte de pregăti carnea, ar trebui să-ți speli mâinile cu apă

și săpun cel puțin 20 de secunde.

 

Ultimele stiri

Parteneri