Categories: Ştiri sănătate

Obiceiul care îmbătrânește prematur vasele de sânge

Consumul excesiv de alcool poate conduce, în timp, la îmbătrânirea prematură a arterelor, în special în rândul bărbaților, crescând riscul de boli cardiovasculare, informează Science Daily citând un studiu realizat recent în Marea Britanie.

Obiceiul de a consuma alcool în mod excesiv poate afecta elasticitatea pereților arterelor ducând la rigidizarea acestora și la îmbătrânirea lor prematură, fapt ce perturbă circulația sângelui, se arată în studiul publicat în ”Journal of the American Heart Association”.

Oamenii de știință au descoperit că bărbații care obișnuiau 3 să bea în mod excesiv alcool prezentau un risc mai mare de rigidizare a arterelor în comparație cu cei care consumau moderat alcool. Acest lucru nu a fost evidențiat și la persoanele de sex feminin, cercetarea fiind realizată pe un eșantion de 3.869 de persoane dintre care 73% bărbați.

Studiul, care a analizat obiceiurile legate de consumul de alcool pe o perioadă de 25 de ani, vine în completarea cercetărilor realizate anterior potrivit cărora consumul moderat de alcool ar avea beneficii pentru sănătate și chiar poate reduce riscul de boli cardiovasculare, însă oamenii de știință au dorit să afle cât alcool este prea mult și în ce moment acest obicei începe să afecteze sănătatea arterelor.

În Marea Britanie, consumul excesiv de alcool presupune ingerarea a peste 112 grame de etanol pe săptămână, iar consumul moderat de alcool presupune consumul a 1-112 grame de etanol pe săptămână, arată sursa citată.

Potrivit American Heart Association, consumul moderat de alcool presupune una sau două porții de băutură pe zi pentru bărbați și o porție pentru femei (340 de grame de bere, 113 grame de vin sau 40 de grame de băuturi spirtoase).

Consumul excesiv de alcool crește riscul de dependență, de atac cerebral, de anumite tipuri de cancer, de suicid, de accidente și favorizează factorii de risc cardiovascular printre care se numără hipertensiunea și obezitatea.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, fiind răspunzătoare de aproximativ o treime din numărul total de decese, potrivit cercetătorilor.

Modul în care consumul de alcool are efect asupra sănătății este neclar, susține Darragh O’Neill, conducătorul studiului și epidemiolog în cadrul University College London. „S-a sugerat că un consum de alcool poate crește nivelurile de colesterol LDL — ”bun” — și descrește aderența plachetelor sangvine. Dimpotrivă, un consum exagerat poate activa anumite enzime care vor duce la acumularea de colagen ceea ce poate, la rândul ei, exacerba rata de rigidizare a arterelor”, a explicat acesta subliniind că cercetările vor continua pe grupuri multiple de subiecți.

Recent Posts

4 zodii instabile emoțional. Își schimbă starea de spirit într-o singură clipă

V-ați întrebat vreodată de ce unii oameni par mai instabili emoțional decât alții? Potrivit astrologiei,…

30 de minute ago

Ceaiul care topește grăsimea de pe burtă. Lidia Fecioru: Vindecă tot ce înseamnă infecțiile cu echinococi, stafilococi, gonococi

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru ne dezvăluie un remediu miraculos care ne ajută să ardem grăsimile și…

60 de minute ago

În ce zile NU se spală în Săptămâna Mare! E mare PĂCAT

În unele zile din Săptămâna Patimilor, e păcat să te apuci să speli rufe sau…

o oră ago

Zodia lovită de un val de prosperitate. Are șansa să câștige o mulțime de BANI

Camelia Pătrășcanu prevestește prosperitate pentru o zodie. Totodată, și alți nativi se vor bucura de…

2 ore ago

Marcel Ciolacu: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!“

Marcel Ciolacu a lansat o ironie lipsită de inspirație în cadrul unei conferințe de presă…

3 ore ago

Care sunt semnele care arată că ai energie negativă în jurul tău?

Sentimentele de copleșire și de frustrare pe care le poate trăi o ființă umană răspund…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian