luni, septembrie 26, 2022

Obiceiul pe care toți îl facem zilnic, fără să ne dăm seama, ne scurtează viața. Un specialist trage semnalul de alarmă: Schimbă chimia din creier!

Obiceiul care ne scurtează viața. Specialist: Schimbă chimia din creier

Experţii avertizează că lumina emisă de smartphone-uri și televizoarele moderne poate provoca îmbătrânirea prematură, după ce au descoperit că provoacă modificări semnificative în chimia și funcția celulelor unor animale de laborator, scrie publicația engleză Express.

Te-ar mai interesa: DECIZIE ȘOC! Spitalele refuză să opereze dacă nu e...

Probleme de sănătate

Astfel, lumina emisă de diferie device-uri a fost făcută responsabilă de diverse probleme de sănătate, de la obezitate la probleme psihologice și recent, le lista de efecte negative se adaugă și îmbătrânirea accelerată.

Dr. Jadwiga Giebultowicz, biolog de la Universitatea de Stat din Oregon, a explicat ce se întâmplă când ne expunem excesivă la lumina albastră de la dispozitivele utilizate zi de zi – cum ar fi televizoarele, laptopurile și telefoanele.

„Expunerea excesivă la lumina albastră de la dispozitivele utilizate zi de zi – cum ar fi televizoarele, laptopurile și telefoanele – poate avea efecte dăunătoare asupra unei game largi de celule din corpul nostru”.

Te-ar mai interesa: S-a inventat plasturele hi-tech: Cum ne ajută în l...

Expert: Se schimbă chimia din creier

Celulele afectate, a explicat ea, sunt din toate categoriile, de la cele ale pielii, la celulele adipoase până la neuronii senzoriali, responsabili de percepție.

„Suntem primii crcetători care aratăm că nivelurile de metaboliți specifici – substanțe chimice care sunt esențiale pentru ca celulele să funcționeze corect – sunt modificate în cazul muștelor de fructe expuse la lumina albastră, iar studiul nostru sugerează că evitarea expunerii excesive la lumina albastră poate fi o strategie bună anti-îmbătrânire.”, mai spune medicul Giebultowicz.

Te-ar mai interesa: Se dau bani! 1000 de lei de familie. Cine va putea...

În cercetările lor anterioare, dr. Giebultowicz și colegii săi au arătat că genele cu rol de protecție împotriva stresului sunt „activate” la muștele de fructe atunci când insectele sunt expuse la lumină.

În schimb, muștele ținute în întuneric par să trăiască mai mult. Dr. Giebultowicz a spus: „Pentru a înțelege de ce lumina albastră este responsabilă de accelerarea îmbătrânirii muștelor de fructe, am comparat nivelurile de metaboliți din muștele expuse la lumină albastră timp de două săptămâni, cu nivelul de metaboliți al celor ținute în întuneric complet.”

Te-ar mai interesa: Ce se va întâmpla cu școlile în această iarnă: Se ...

Cercetătorii au descoperit că expunerea la lumina albastră a schimbat  nivelurile de succinat au fost crescute, dar nivelurile de glutamat au fost scăzute.

de telefon

„Succinatul este esențial pentru producerea combustibilului pentru funcționarea și creșterea fiecărei celule, iar nivelul ridicat de succinat după expunerea la lumina albastră pot fi comparate cu gazul care se află în pompă, dar nu intră în mașină.

Te-ar mai interesa: Meghan Markle s-a plâns că familia regală NU a plă...

O altă descoperire îngrijorătoare a fost că moleculele responsabile de comunicarea între neuroni, cum ar fi glutamatul, sunt la un nivel mai scăzut după expunerea la lumină albastră.”

Dr. Giebultowicz a mai spus: „LED-urile au devenit principala formă de iluminare a ecranelor de afișare a telefoanele, desktopurilor și televizoarelor, precum și în iluminarea ambientală, iar oamenii din societățile avansate sunt expuși la lumina albastră prin iluminarea cu LED-uri în majoritatea orelor de veghe, deci chiar și atunci când nu au activități în preajma ecranelor”, a susbliniat cercetătoarea.

Atenție! „Substanțele chimice de semnalizare din celulele muștelor și ale oamenilor sunt aceleași”, au concluzionat specialiștii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private