Sari la conținut

Obiceiul care vă poate îmbolnăvi grav. Expert: O bacterie, responsabilă de grave infecții

sosete
Sursa foto: Doctorul Zilei
E sănătos sau nu să porți șosete în pat?

Obiceiul care vă poate îmbolnăvi grav. Există un obicei pe care toată lumea îl are, dar de care ar trebui să scăpăm cât mai repede! S-a descoperit că șosetele murdare adăpostesc bacterii periculoase pentru sănătatea oamenilor asociate cu gândaci și excrementele acestora.

Pseudomonas aeruginosa, o bacterie cunoscută pentru că provoacă infecții grave la om, vă poate pândi din șosetele pe care le purtați când vă culcați, scrie Jerusalem Post.

Bacteria este responsabilă de grave infecții nozocomiale (dobândite în spitale) la subiecții imunodeprimați sau care suferă de o afecțiune gravă (cancer, diabet, arsuri).

Unde se găsește bacteria Pseudomonas aeruginosa?

sosete murdare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Institutul de Cercetări în Sănătate spune că Pseudomonas aeruginosa se găsește în mod obișnuit la gândaci și în fecalele acestora. Impactul este îngrijorător deoarece persoanele care poartă astfel de șosete murdare pot transfera accidental bacterii în așternutul lor, crescând foarte mult riscul de infecție.

Impact îngrijorător pentru persoanele care au acest obicei

Având în vedere că există aproximativ 250.000 de glande sudoripare pe picioarele tale, acumularea de umiditate în șosetele murdare poate încuraja creșterea și dezvoltarea ciupercilor numite dermatofite, care pot provoca afecțiuni precum piciorul atletului.

Într-un sondaj efectuat pe 1.017 britanici cu privire la rutina lor de somn, experții au descoperit că 18% dintre respondenți au declarat că poartă șosete în pat. Și mai alarmant este că 70% dintre ei au spus că nu se deranjează să schimbe șosetele înainte de a se băga în pat.

Examinând șosetele purtate de aceștia între orele 7.00 și 23.00, cercetătorii au făcut o descoperire șocantă: jumătate dintre ele conțineau Pseudomonas aeruginosa, o bacterie renumită că provoacă infecții grave la om.

Potrivit experților de la Mattress Next Day, această bacterie infectează de obicei tractul respirator și urinar și poate duce la infecții pulmonare. Se dezvoltă în medii murdare și se răspândește ușor. În plus, multe dintre șosetele analizate s-au dovedit a fi mai murdare decât telecomenda televizorului. Descoperirea a fost cu atât mai șocantă cu cât se știe că telecomenzile au fost identificate anterior ca fiind „mai murdare decât toaletele”.

Simptome ale infecției cu Pseudomonas aeruginosa

  • La nivel sangvin (bacteremie): febră, frisoane, oboseală, dureri musculare
    dureri articulare, hipotensiune (șoc hemodinamic care poate conduce la insuficiență cardiacă, renală și hepatică);
  • La nivel pulmonar: frisoane, febră, tuse cu sau fără producție de spută, dificultăți respiratorii;
  • La nivel ocular (infecție oculară): inflamație, puroi, dureri oculare, înroșirea ochiului, tulburarea vederii.

Experții recomandă: purtați șosete curate!

Pentru o rutină mai sănătoasă la culcare, experții recomandă să purtați șosete curate înainte de a vă băga în pat. În plus, se recomandă spălarea șosetelor la o temperatură care depășește 60 de grade Celsius pentru a elimina în mod eficient toate bacteriile.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: