miercuri, decembrie 7, 2022

Obiceiul dezgustător care crește riscul de Alzheimer și demență. Sigur și tu îl ai!

Cercetătorii spun că protejarea mucoasei nasului prin evitarea scobirii sau smulgerii firelor de păr nazale poate ajuta la scăderea riscurilor de Alzheimer.

Cercetătorii de la Universitatea Griffith au demonstrat că o bacterie poate călători prin nervul olfactiv din nas și în creier la șoareci, unde creează markeri care sunt un semn al bolii Alzheimer.

Te-ar mai interesa: Un nou medicament, speranţă în lupta cu Alzheimer...

The olfactory system is a direct portal for bacterial pathogens to the... | Download Scientific Diagram

Chlamydia pneumoniae poate ajunge direct în nas și în creier, unde poate declanșa patologii

Studiul, publicat în revista Scientific Reports, a arătat că Chlamydia pneumoniae a folosit nervul care se extinde între cavitatea nazală și creier ca cale de invazie pentru a invada sistemul nervos central. Celulele din creier au răspuns apoi depunând proteina beta-amiloid, care este un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

Profesorul James St John, șeful Centrului Clem Jones pentru Neurobiologie și Cercetare pe Celule Stem, este co-autor al primei cercetări mondiale.

„Suntem primii care arată că Chlamydia pneumoniae poate ajunge direct în nas și în creier, unde poate declanșa patologii care arată ca boala Alzheimer”, a spus profesorul St John, potrivit neurosciencenews.com. 

Te-ar mai interesa: Cum știi dacă suferi de ficat gras: Trei semnele d...

„Am văzut că acest lucru se întâmplă într-un model de șoarece, iar dovezile sunt potențial înfricoșătoare și pentru oameni.”

Nervul olfactiv din nas este expus direct aerului și oferă o cale scurtă către creier, una care ocolește bariera hemato-encefalică. Este o cale pe care virușii și bacteriile l-au adulmecat ca fiind una ușoară către creier.

Echipa de la Centru planifică deja următoarea fază de cercetare și urmărește să demonstreze că aceeași cale există și la oameni.

Te-ar mai interesa: RUNE 7 decembrie. Noroc pe toate planurile pentru ...

„Trebuie să facem acest studiu pe oameni și să confirmăm dacă aceeași cale funcționează în același mod. Este o cercetare care a fost propusă de mulți, dar nu a fost încă finalizată. Ceea ce știm este că aceleași bacterii sunt prezente la oameni, dar nu am descoperit cum ajung acolo.”


Obiceiul dezgustător care crește riscul de Alzheimer și demență

Există câțiva pași simpli pentru a vă îngriji mucoasa nasului pe care profesorul St John sugerează că oamenii îi pot lua acum dacă doresc să își reducă riscul de a dezvolta boala Alzheimer cu debut tardiv.

Te-ar mai interesa: Cea mai tristă știre din România. O treime dintre ...

„Scobitul în nas și smulgerea firelor de păr din nas nu sunt o idee bună”, a spus el. „Nu vrem să ne deterioram interiorul nasului, iar scobitul și smulgerea firelor de păr pot face asta. Dacă deteriorați mucoasa nasului, puteți crește numărul bacteriilor care pot intra în creier.”

Testele mirosului pot avea, de asemenea, potențial ca detectoare pentru Alzheimer și demență, spune profesorul St John, deoarece pierderea simțului mirosului este un indicator precoce al bolii Alzheimer.

Te-ar mai interesa: Îți place mâncarea picantă? Asta spune multe despr...

El sugerează că testele de miros de când o persoană împlinește 60 de ani ar putea fi benefice ca detector timpuriu.

„Odată ce ai peste 65 de ani, factorul tău de risc crește, dar ne uităm și la alte cauze, pentru că nu este vorba doar de vârstă, ci este și de expunerea la mediu. Și credem că bacteriile și virușii sunt critici.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private