Sari la conținut

Atenție! Durerea cronică crește riscul de demență, Alzheimer sau accident vascular cerebral

Boala Alzheimer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Obiceiul care poate crește riscul de Alzheimer

Atenție! Durerea cronică crește riscul de demență, Alzheimer sau accident vascular cerebral.

Demența este un termen general folosit pentru a descrie deteriorarea capacității mentale a unei persoane care este suficient de gravă pentru a interfera cu viața de zi cu zi. Există multe tipuri diferite de demență și fiecare este asociat cu un anumit tip de leziuni ale celulelor creierului.

Ce este demența

Demența este cunoscută pentru problemele pe care le provoacă cu gândirea, raționamentul și memoria – deoarece acestea sunt zonele din creier care sunt afectate.

Simptomele demenței pe care le are cineva vor depinde de ce parte a creierului se deteriorează. Unele semne de avertizare timpurie includ: încetinirea gândirii, dificultăți de planificare, probleme cu limbajul, probleme de atenție și concentrare, schimbări de dispoziție sau de comportament.

Există două grupuri principale în care demența poate fi împărțită, dar unele afecțiuni se încadrează în ambele categorii:

  • Corticală, care provoacă pierderi severe de memorie (ca cea observată în boala Alzheimer).
  • Subcortical, care afectează viteza de gândire și activitatea (așa cum se observă cu boala Parkinson).

Alzheimer și demența vasculară sunt două dintre cele mai comune forme de demență și ambele cauzează probleme de memorie. Ambele sunt rare la tinerii sub 65 de ani.

Alte forme comune de demență sunt demența frontotemporală, diagnosticată în mare parte la cei sub 65 de ani, și demența cu corpi Lewy, în care leziunile nervoase se agravează treptat în timp, provocând mișcarea încetinită.

Durerea cronică crește riscul de demență, Alzheimer sau accident vascular cerebral

Un nou studiu a constatat că durerea pe scară largă – care afectează toate părțile corpului pe o perioadă lungă de timp – ar putea crește riscul de apariție a bolii Alzheimer cu 47%.

„Aceste descoperiri oferă dovezi convingătoare că durerea pe scară largă poate fi un factor de risc pentru demență, boala Alzheimer și accident vascular cerebral. „Acest risc crescut este independent de vârstă, sex și starea de sănătate”, au spus experții de la Universitatea Medicală Chongqing din China.

Studiul, publicat în revista Regional Anesthesia & Pain Medicine, a folosit înregistrările medicale de la 2.500 de persoane din SUA pentru a compara testele de durere la începutul anilor 1990 cu ratele de demență decenii mai târziu.

Cercetătorii Dr. Kanran Wang și Dr. Hong Liu au descoperit că acest risc crescut este independent de aspecte precum vârsta, sănătatea sau factorii socio-demografici.

Pentru studiul lor, cercetătorii de la Universitatea Medicală Chongqing au extras date din Framingham Heart Study (FHS). FHS este un studiu de cohortă mare care a început în 1948, cu 5.209 bărbați și femei albe cu vârste cuprinse între 30 și 62 de ani din orașul Framingham, Massachusetts. Inițial, scopul studiului a fost de a înțelege mai bine bolile de inimă.

Studiind acum a treia generație de participanți, FHS a cuprins peste 15.000 de participanți. Pentru munca lor, cercetătorii de la Universitatea Medicală Chongqing au analizat aproximativ 2.464 de participanți ai cohortei de studiu Framingham Offspring.

Practicienii din domeniul sănătății i-au examinat pe acești participanți între 1990 și 1994. De asemenea, participanții au fost supuși unor teste de laborator și au primit un chestionar pentru a determina dacă au avut sau nu durere.

 

Dintre participanți, 347 au raportat că au suferit dureri pe scară largă. Cercetătorii au descoperit că acești participanți aveau:

  • un risc cu 43% mai mare de demență de toate cauzele
  • un risc cu 47% mai mare de boala Alzheimer
  • un risc cu 29% mai mare de accident vascular cerebral

Ce este durerea cronică

Cercetătorii au prezentat trei ipoteze pentru ce indivizii care se confruntă cu dureri larg răspândite ar putea avea un risc crescut de a dezvolta demență sau de a avea un accident vascular cerebral.

A 11-a revizuire a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a Clasificării statistice internaționale a bolilor și a problemelor de sănătate conexe definește durerea cronică răspândită ca durere în cel puțin patru din cinci regiuni ale corpului.

Durerea larg răspândită este un simptom distinctiv al fibromialgiei. Studiile anterioare au descoperit că indivizii care raportează că au suferit dureri pe scară largă au un risc crescut de o cauză cardiovasculară a decesului, precum și o incidență crescută a cancerului și o supraviețuire redusă la cancer.

Cu toate acestea, cercetătorii cred că acesta este primul studiu care folosește o revizuire detaliată a dosarelor medicale și a autopsiilor pentru a analiza dacă există o asociere între durere pe scară largă, demență și accident vascular cerebral.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel