miercuri, decembrie 8, 2021

Cancerul de vezică urinară este determinat de proliferarea rapidă a unor celule anormale la nivelul vezicii urinare. Deși acest tip de cancer poate fi provocat de o serie de factori, există un anumit obicei care poate crește riscul în mod semnificativ, fiind un factor principal. Iată care sunt primele semne de alarmă ale cancerului de vezică.

Vezica urinară este acea parte a tractului urinar care stochează urina. Din cauza anumitor factori, celulele canceroase se pot dezvolta la nivelul vezicii urinare, cauzând cancerul de vezică.

Te-ar mai interesa: Ce este sindromul inimii frânte? Specialist: În ac...

Dintre toți factorii, specialiștii în sănătate susțin că fumatul este o cauza principală. Fumatul nu este asociat numai cu dezvoltarea cancerului la nivelul plămânilor, ci și dezvoltarea acestuia la nivelul vezicii urinare.

Fumatul, factorul neașteptat care poate cauza cancerul de vezică

„În cancerul de vezică, un rol foarte important îl are fumatul. Prin arderea tutunului, a produselor de degradare din hârtia care înveleşte ţigara, apar mai mult de 100 de agenţi carcinogeni care intră în corp prin plămâni.

Plămânul este ca un burete, dacă desfăşurăm alveolele avem 2-3 metri pătraţi, şi el se concentrează în urină, iar vezica urinară este cât o palmă. Este ca la o pâlnie care concentrează foarte mult acest efecte nocive pe vezica urinară.

Te-ar mai interesa: 86 de elevi și copii de grădiniță, depistați pozit...

Foarte mulţi oameni ştiu efectul negativ al fumatului pe plămâni, dar eu vreau să semnalez efectul negativ al fumatului pe vezica urinară, mai mult decât pe rinichi”, a atenţionat dr. Victor Cauni, vineri, în cadul emisiunii „Sfat de Sănătate”, de la Antena 3.

Substanțele toxice din țăgară afectează și vezica urinară

Deci, fumatul ar fi unul dintre principalii factori de risc ai tumorilor vezicale. Aproape în totalitate, polipii vezicali, cum îi numim noi, au origine malignă. Deci e foarte important să fie diagnosticat la timp”, spune dr. Cauni.

Te-ar mai interesa: Primul centru din România care angajează, în mod d...

De asemenea, “persoanele care lucrează cu solvenţi, diluanţi, benzine, în industria vopselei, au un foarte mare risc de a dezvolta polipi vezicali”, mai atenţionează medicul.

Adesea, primul simptom este hematuria

„De obicei, principalul simptom este hematuria, adică urinarea cu sânge. Dar pot fi şi infecţii, urinare deasă, urinare cu durere.

La orice urinat cu sânge, când pacientul vede roşu în vasul de toaletă, trebuie să se prezinte cât mai repede la medic. Hematuria nu este urgenţă de tratament, dar este o urgenţă de diagnostic.

Te-ar mai interesa: Trei dintre probele recoltate de la cei 28 de spor...

Din experinţa mea, pacienţii se prezintă foarte târziu la doctor de frică. Vede că urinează roşu, a doua zi se opreşte hematuria şi el nu mai vin la medic.

Dar nu trebuie să ne liniştim, la primul semn de sângerare, pacientul trebuie să meargă la medicul de familie. Hematuria poate dispărea un an şi în acest timp, tumora creşte mare”, adaugă dr. Victor Cauni.

Simptome ale cancerului de vezică

 •  hematuria (sange sau cheaguri de sange in urina) apare la 80-90% dintre pacientii cu cancer vezical; de obicei nu este dureroasa
 • disuria (disconfort in timpul urinarii)
 • urinari in cantitati mici si repetate
 • infectii ale tractului urinar frecvente.

Aceste simptome sunt nespecifice: apar si in alte afectiuni urinare.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știi înainte să faci o operație. Exp...

Simptomele care indica stadii avansate ale cancerului sunt: 

 • durere lombare sau in flanc
 • edeme (umflarea picioarelor)
 • aparitia unei mase tumorale pelvine in dreptul vezicii.
  Alte simptome intalnite in cancerul de vezica stadiul avansat sunt:
 • pierderea in greutate
 • dureri osoase, rectale, anale sau in regiunea pelvina
 • anemie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri