Sari la conținut

Medic oncolog urologic: 5 semne precoce ale cancerului vezicii urinare care nu trebuie ignorate

cancer de vezică urinară
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome cancer de vezică urinară

Cancerul vezicii urinare este al optulea cel mai frecvent cancer din S.U.A., potrivit Societății Americane de Cancer. Bărbații sunt de patru ori mai susceptibili de a dezvolta afecțiunea decât femeile, deși anumiți factori de risc pot crește probabilitatea la persoanele de ambele sexe. Și în timp ce simptomele cancerului vezicii urinare pot varia de la o persoană la alta, doriți să acordați o atenție deosebită dacă aveți anumite modificări, în special sânge în urină.

Ce este cancerul vezicii urinare?

Cancerul vezicii urinare se referă la orice cancer care începe în vezică, potrivit Dr. Raj Satkunasivam, oncolog urologic la Houston Methodist. Deși există câteva tipuri specifice diferite de cancer de vezică urinară, mai mult de 90% sunt un tip numit carcinom cu celule uroteliale (UCC), care este un cancer al celulelor care aliniază vezica urinară, uretra, ureterele, pelvisul renal și alte organe.

Cine este expus riscului de cancer de vezică urinară?

„Există mai mulți factori de risc pentru cancerul vezicii urinare, dar cel mai frecvent este fumatul”, spune dr. Alți factori de risc includ inflamația cronică a vezicii urinare, riscurile profesionale, inclusiv expunerea la anumite tipuri de coloranți sau solvenți și anumite chimioterapii.

Un alt factor de risc este pur și simplu îmbătrânirea. Nouă din 10 persoane sunt diagnosticate cu cancer de vezică urinară după vârsta de 55 de ani, potrivit Societății Americane de Cancer.

„Cancerul vezicii urinare este mai frecvent observat la bărbați și la adulții în vârstă, în general cei cu vârsta peste 60 de ani”, spune dr. „Dar, ca orice cancer, poate afecta și femeile și tinerii. Din păcate, uneori diagnosticul este întârziat în aceste grupuri, deoarece este mai puțin frecvent întâlnit.

Ceea ce poate complica diagnosticul este că unele dintre simptomele timpurii pot fi asociate cu alte afecțiuni sau cu modificările obiceiurilor noastre urinare pe măsură ce îmbătrânim.

Modificări ale obiceiurilor de baie care ar putea semnala cancerul vezicii urinare

„Cancerul vezicii urinare poate avea multe simptome diferite în funcție de stadiul său”, explică medicul.

Cancerul vezicii urinare în stadiile incipiente poate împărtăși simptome ale altor infecții și afecțiuni, fie că este vorba de infecții ale tractului urinar (ITU), pietre la rinichi sau diabet.

Dr. Satkunasivam sfătuiește oamenii să nu minimalizeze sau să încerce să explice simptomele persistente. Este mai bine să fii evaluat și să depistezi cancerul vezicii urinare devreme, spune el, decât ca boala să progreseze până la punctul în care poate deveni mai dificil de tratat.

Cele cinci simptome enumerate mai jos sunt semne precoce ale cancerului vezicii urinare. Unele dintre simptome pot fi legate de îmbătrânire și alte afecțiuni, dar atunci când mai multe simptome sunt prezente și persistente, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră.

1.Sânge în urină

„Cel mai frecvent simptom în rândul tuturor pacienților cu cancer de vezică urinară este sângele în urină, fie văzut doar la microscop (hematurie microscopică), fie văzut cu ochiul liber (hematurie brută)”, spune dr. „Dezvoltarea oricărui tip de sânge în urină ar trebui să conducă la o evaluare de către un urolog. Cu toate acestea, sângele din urină se poate datora și altor cauze, cum ar fi infecția, pietrele la rinichi sau o prostată mărită”.

Infecțiile tractului urinar sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale hematuriei. Femeile sunt de peste trei ori mai susceptibile de a experimenta ITU decât bărbații, potrivit Biroului pentru sănătatea femeilor din cadrul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA. Acest lucru se datorează faptului că uretra este mai scurtă la femei, ceea ce face mai ușor pentru bacterii să intre în vezică. În plus, femeile pot presupune că sângele din urină se datorează menstruației lunare, unei infecții urinare sau sângerării uterine postmenopauză.

Sange in urina
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei / Sânge în urină

2. Urinare frecventă

Starea de hidratare este importantă pentru sănătatea noastră generală. Și oricine încearcă să-și mărească aportul de apă știe că, odată cu creșterea hidratării, vin mai multe drumuri la baie. Dar dacă alergi la baie mai mult decât de obicei și aportul de lichide nu s-a schimbat, vei dori să fii evaluat.

Urinarea frecventă este un alt semn al unei infecții urinare, dar este, de asemenea, asociată cu alte afecțiuni, cum ar fi vezica urinară hiperactivă, prostata mărită, diabetul și anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul ovarian și al vezicii urinare.

3. Urinare dureroasă sau arzătoare (disurie)

Senzația de arsură sau durere la urinare poate face pe oricine să se teamă de baie. O senzație de arsură sau înțepătură la urinare poate fi un alt simptom al unei infecții urinare, dar este, de asemenea, asociată cu diabetul, infecțiile vezicii urinare, afecțiunile prostatei și anumite infecții cu transmitere sexuală. La bărbați, durerea poate rămâne în penis înainte sau după urinare.

4. Modificări ale urgenței și ale fluxului de urină

Având modificări ale fluxului de urină sau senzația că trebuie să mergeți în mod constant la baie, sunt ambele simptome pentru a vă verifica cu un medic. Dacă fluxul de urină odată puternic se simte acum ca o scurgere slabă sau fluxul este acum stop-start-stop-start sau vă îndreptați spre baie des și nu puteți elimina, este timpul să căutați îngrijire medicală adecvată.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

5. Mersul la baie de mai multe ori pe noapte (nicturie)

Trezirea pentru a urina în timpul nopții poate fi văzută ca un efect secundar comun, dar enervant, al îmbătrânirii atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Pentru bărbați, aceasta poate fi atribuită extinderii prostatei; Pentru femei, poate fi atribuită tuturor, de la bufeuri la faptul că au avut o histerectomie în istoricul lor de sănătate până la utilizarea estrogenului vaginal.

Indiferent de vârsta dvs., dacă treceți de la somnul profund la trezirea bruscă de mai multe ori pe timp de noapte pentru a merge la baie, poate doriți să discutați cu medicul dumneavoastră – mai ales dacă aveți alte simptome.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel