Sari la conținut

Obiceiul periculos care îți poate distruge vederea. Cum să-ți protejezi ochii

Edem macular diabetic

Obiceiul periculos care îți poate distruge vederea. Cum să-ți protejezi ochii.

În contextul pandemiei de coronavirus, când lucrează online în număr din ce în ce mai mare, specialiștii avertizează la pericolul din spatele privitului la calculator.

Tot mai multe persoane se confruntă cu oboseală vizuală. Este o consecinţă a timpului prelungit petrecut online. Fie că e vorba de televizor, monitor, telefon sau lumina artificială.

Sindromul ochiului uscat. Obiceiul periculos care îți poate distruge vederea

Este o suprasolicitare de vedere şi nu o tulburare ce derivă din patologii retiniene sau oftalmologice. De cele mai multe ori, oboseală vizuală se manifestă sub forma așa-numitului “sindrom al ochiului uscat”, care afectează persoanele ce petrec mult timp în față monitoarelor.

Persoanele care petrec mult timp în fața computerelor prezintă, un risc cu 50% mai mare de a se confruntă cu oboseală vizuală decât aceia care nu se expun la acest mediu nociv. Dacă timpul petrecut în faţa ecranului este mai mare şi şansele de a avea probleme cu ochii sunt mai mari.

Lumina albastră poate fi dăunătoare pentru ochi?

În plus față de cele de mai sus, lumina albastră emisă de display-uri poate afecta și calitatea somnului. Problemele somnului și timpul petrecut în fața ecranului sunt conectate. Creierul crede că lumina intensă a telefonului înseamnă că trebuie să te trezești. De aceea este recomandat să eviți folosirea telefonului mobil, a televizorului sau a altui aparat cu display înainte de culcare.

Cum să-ți protejezi ochii împotriva luminii albastre

Pentru a ne păstra sănătatea ochilor specialiştii recomandă să alternăm vederea de aproape şi cea de departe. Utilizând prea mult calculatorul, vederea de la distanţă mică este solicitată, iar ochii obosesc foarte repede.

Pauzele sunt remediu cel mai eficient, astfel că după fiecare 20 de minute petrecute în faţa calculatorului este necesară o pauză de două minute.

În felul acesta, mușchii care susțin cristalinul se relaxează. Potrivit specialiştilor, ochii pot fi protejaţi, de asemenea, prin acoperirea lor cu palmele, timp de 2-3 minute (fără să-i atingem), în aşa fel încât să nu mai perceapă lumina.

În cazul unor manifestări permanente, când nu puteţi scăpa de oboseală vizuală se recomandă controlul oftalmologic pentru a evita apariţia unor complicaţii.

Semnale de alarmă care ar trebui să te trimită de urgenţă la doctor

• Acuitatea vizuală este mai scăzută

• Resimţi tensiune sau senzaţie de apăsare la nivelul globilor oculari

• Ochii sunt roșii, ai usturimi, înțepături sau mâncărimi

• Adaptarea de la lumină la întuneric se face cu dificultate și provoacă disconfort.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: