Sari la conținut

Obiceiul zilnic care duce la apariția cancerului. Ultimele cercetări au revoluționat lumea medicală

semne ale cancerului pulmonar
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Exista cinci semne ale cancerului pulmonar

Oamenii de știință descoperă cum poluarea aerului provoacă cancer pulmonar. Noi tehnici de prevenire și tratare a tumorilor ar putea fi dezvoltate după ce cercetătorii identifică rolul jucat de inflamație.

O echipă internațională de oameni de știință a făcut un progres în identificarea modului în care poluarea aerului provoacă cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată, o cercetare care ar putea ajuta experții medicali să prevină și să trateze tumorile.

Cercetătorii au descoperit că particulele fine din aerul poluat provoacă inflamație în plămâni, care activează genele canceroase preexistente care erau latente. Se credea anterior că poluarea aerului a declanșat mutații genetice care duc la cancer.

Descoperirile, bazate pe cercetări conduse de Institutul Francis Crick din Londra și finanțate de Cancer Research UK, au fost publicate sâmbătă la Congresul Societății Europene pentru Oncologie Medicală de la Paris.

Pe măsură ce mai puțini oameni fumează, poluarea aerului apare mai clar ca o cauză a tumorilor la plămâni. Se estimează că 300.000 de decese prin cancer pulmonar pe an în întreaga lume sunt cauzate de particule poluante foarte fine, cu un diametru sub 2,5 microni, cunoscute sub numele de PM2,5, care sunt emise în evacuarea vehiculelor și arderea combustibililor fosili.

„Studiul nostru a schimbat fundamental modul în care vedem cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată”, a spus liderul proiectului Charles Swanton, profesor de medicină personalizată a cancerului la University College London. „Celulele cu mutații care cauzează cancer se acumulează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, dar în mod normal sunt inactive. Am demonstrat că poluarea aerului trezește aceste celule în plămâni, încurajându-le să crească și potențial să formeze tumori.”

Proiectul face parte dintr-un program de 14 milioane de lire sterline Cancer Research UK pentru a înțelege cum începe și progresează cancerul pulmonar. Oamenii de știință au analizat date despre expunerea la PM2,5 și cancerul pulmonar la 400.000 de persoane din Marea Britanie, Taiwan și Coreea de Sud și au efectuat experimente de laborator cu șoareci, celule și țesuturi umane.

Doi agenți cancerigeni importanți de mediu, fumul de tutun și lumina ultravioletă, dăunează ADN-ului și creează mutații care generează tumori. Dar cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că particulele PM2.5 modifică direct ADN-ul, ceea ce i-a determinat să caute o explicație diferită.

Ei au descoperit că particulele au cauzat inflamație, care a activat mutații preexistente ale genelor care conduc la dezvoltarea multor cancere pulmonare.

„Mecanismul pe care l-am identificat ne-ar putea ajuta în cele din urmă să găsim modalități mai bune de a preveni și trata cancerul pulmonar la cei care nu au fumat niciodată”, a spus Swanton. „Următorul pas este de a descoperi de ce unele celule pulmonare cu mutații devin canceroase atunci când sunt expuse la poluanți, în timp ce altele nu.”

Descoperirile pot fi aplicabile altor tipuri de cancer asociate cu poluarea aerului, inclusiv mezoteliom și tumori ale gâtului și gurii, a spus Emilia Lim, un alt membru al echipei de cercetare Crick. „Nouăzeci și nouă la sută din populația lumii trăiește în zone care depășesc limitele anuale ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru PM2,5, subliniind provocările de sănătate publică reprezentate de poluarea aerului pe tot globul”, a adăugat ea.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel