Sari la conținut

Obiceiurile de somn care cresc semnificativ riscul de demență. Somnul excesiv, la fel de periculos ca lipsa de somn

somn
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Somn la pranz

Obiceiurile de somn care cresc semnificativ riscul de demență. De ce e periculos să dormi mai mult.

Nu doar dieta și stilul de viață au repercursiuni asupra sănătății mintale. Potrivit unui nou studiu, cât timp dorm oamenii și când merg la culcare ar putea influența riscul lor de demență. 

Cercetătorii din China, Suedia și Regatul Unit au descoperit că somnul pentru mai mult de opt ore a crescut riscul de demență cu 69%. Mai mult, dacă dormi înainte de ora 21:00. mai degrabă decât la 10 p.m. sau mai târziu, riscul de demență a crescut de două ori.

Obiceiurile de somn care cresc semnificativ riscul de demență. De ce e periculos să dormi mai mult

Studiul, publicat în Journal of the American Geriatrics Society, a constatat că „funcția cognitivă ar trebui monitorizată la adulții în vârstă care raportează timp prelungit în pat și cronometrare avansată de somn, în special la bărbații în vârstă cu vârsta cuprinsă între 60 și 74 de ani”.

Cercetările din viitor „ar putea clarifica dacă reducerea moderată a timpului în pat și întârzierea timpului de somn pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv și la întârzierea apariției demenței la adulții în vârstă”, a scris dr. Rui Liu, autorul principal al studiului, de la Universitatea Shandong. Spitalul Provincial Shandong din Jinan, China.

Un total de 97 de participanți au fost diagnosticați cu demență într-o perioadă medie de urmărire de 3,7 ani din 2.000 de adulți în vârstă din China care nu aveau demență la începutul studiului.

Cercetătorii au remarcat că majoritatea studiilor privind somnul și demența s-au concentrat aproape exclusiv asupra populațiilor albe din America de Nord și Europa. Studiul a remarcat că cetățenii chinezi în vârstă care trăiesc în zonele rurale tind să se culce mai devreme, să se trezească mai devreme, să doarmă mai puțin și să aibă mai multe șanse de a dezvolta demență în comparație cu occidentalii și locuitorii orașului, parțial din cauza diferențelor de statut socioeconomic, cultură, educație și stilul de viață.

Pentru a încerca să reducă decalajul de cunoștințe, participanții la studiu erau adulți în vârstă din mediul rural, în mare parte cu venituri mici și cu educație limitată, în vestul provinciei Shandong.

Oamenii de știință au observat că problemele de somn și declinul cognitiv sunt legate de criterii demografice, cum ar fi vârsta, sexul și educația. În plus, durata scurtă de somn este bine stabilită ca factor de risc genetic pentru demență.

Legătura dintre problemele de somn și demență s-a dovedit, totuși, a fi inconsecventă în studiile pe populație, au spus cercetătorii. Potrivit autorilor, rezultatele trebuie interpretate cu prudență, datorită faptului că caracteristicile somnului au fost auto-raportate, nu au existat date despre factori precum apneea în somn și a existat o perioadă relativ scurtă de monitorizare de urmărire.

Sfaturi pentru un somn mai bun

Obiceiurile bune de somn vă pot ajuta să obțineți un somn bun. Câteva obiceiuri care vă pot îmbunătăți sănătatea somnului:

  • Fiți consistent. Culcați-vă la aceeași oră în fiecare seară și treziți-vă la aceeași oră în fiecare dimineață, inclusiv în weekend.
  • Asigurați-vă că dormitorul dvs. este liniștit, întunecat, relaxant și la o temperatură confortabilă.
  • Scoateți dispozitivele electronice, cum ar fi televizoarele, computerele și telefoanele inteligente, din dormitor.
  • Evitați mesele mari, cofeina și alcoolul înainte de culcare.
  • Faceți exerciții fizice. A fi activ fizic în timpul zilei te poate ajuta să adormi mai ușor noaptea.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel